Windmolens in de zeestraat van Øresund bij de Deense hoofdstad Kopenhagen. (commondreams.org)

Kopenhagen investeert niet meer in fossiele brandstoffen

De Deense hoofdstad Kopenhagen sluit zich aan bij de internationale 'divestment'-beweging en zuivert haar investeringsfondsen van alle investeringen in steenkool, olie en gas.

donderdag 4 februari 2016 11:42
Spread the love

De Deense hoofdstad Kopenhagen sluit zich aan bij de internationale ‘divestment’-beweging en zuivert haar investeringsfondsen van alle investeringen in steenkool, olie en gas.

“Kopenhagen speelt een leidersrol onder de wereldsteden op het vlak van groene transitie en we werken hard om de eerste klimaatneutrale hoofdstad te worden tegen 2025”, zegt burgemeester Frank Jensen in de Deense krant Information. “Het lijkt dan ook helemaal verkeerd dat de stad nog investeert in olie, steenkool en gas. We moeten dat veranderen.” Het investeringsfonds van de stad is bijna een miljard euro waard, maar het is onduidelijk welke proportie daarvan geïnvesteerd is in fossiele brandstoffen.

Met deze beslissing sluit Kopenhagen zich aan bij de wereldwijde ‘divestment’-campagne, die investeerders overtuigt om geld weg te halen uit de steenkool-, olie- en gasindustrie. De argumentatie van deze campagne volgt twee sporen.

Ten eerste is het moreel verwerpelijk om winst te halen uit bedrijven die met hun activiteiten de planeet en toekomstige generaties in gevaar brengen door de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt in het bijzonder voor publieke sectoren zoals overheden en onderwijs- of gezondheidsinstellingen.

Het tweede argument maakt zelfs meer indruk op investeerders: investeren in vuile brandstoffen is economisch risicovol. De internationale gemeenschap is immers overeengekomen om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en indien mogelijk zelfs tot 1,5 graden te beperken.

Om dat te doen, moet 80 procent van de nog bekende wereldwijde reserves aan fossiele brandstoffen in de grond blijven, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijke rapporten, onder meer van het Internationaal Energieagentschap (EIA). Daardoor dreigt de sector over te blijven met onverkoopbare voorraden, zogenaamde “stranded assets”.

In 2014 kwam de divestment-campagne echt op stoom toen de prestigieuze Stanford University aankondigde zijn investeringsfonds van 18,7 miljard dollar te zuiveren van investeringen in fossiele brandstoffen. Bijna tegelijk kwam het nieuws dat de dynastie van de Rockefellers, die hun familiefortuin verdiend hebben met olie, hetzelfde zullen doen met hun investeringsfonds ter waarde van zo’n 860 miljoen dollar.

Begin 2015 kondigde ook het grootste investeringsfonds ter wereld, het Noorse pensioenfonds GPFG met een waarde van 750 miljard euro, aan dat het tientallen steenkoolbedrijven uit zijn investeringsportfolio heeft geschrapt.

Bron: Another Green Victory: Copenhagen Set to Divest from All Fossil Fuels

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!