Foto: Ludo De Brabander

Solidaire bijeenkomst voor dichter Ashraf Fayadh

Zondag 20 december voerden kunstenaars en dichters actie in de Antwerpse haven tegen het doodvonnis van hun Palestijnse collega Ashraf Fayadh. Het Saoedi-Arabische gerecht veroordeelde Fayadh midden november tot de dood door onthoofding wegens godslastering. De actievoerders klagen bovendien aan dat de Antwerpse haven – onder leiding van Bart De Wever - blijft samenwerken met dubieuze Saoedi’s.

maandag 21 december 2015 09:25
Spread the love

De actie in Antwerpen sluit aan bij de golf van internationale steun voor Fayadh. Initiatiefnemers PEN Vlaanderen, Hart Boven Hard en Red de Cultuur overhandigden eerder al de petitie Geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh op het kabinet van Didier Reynders (MR).

Tijdens de bijeenkomst in de haven werden er gedichten van Fayadh voorgelezen in verschillende talen, werd er muziek gespeeld, gespeecht en zelfs ook even gebeld met de zus van de dichter om haar en de rest van de familie een hart onder de riem te steken. Onder meer Joke van Leeuwen, Charles Ducal, Maud Vanhauwaert en Fatena Al-Ghorra namen deel.

De locatie – een heuvel op de dijk van Berendrecht – was van grote symbolische waarde. Het Saoedische bedrijf ERS aast daar immers op een belangrijke concessie. Het stadsbestuur lijkt er daarbij niet van wakker te liggen dat ERS banden heeft met Al Qaeda en IS.

Toespraken

Hieronder leest u de toespraken van Sven Cooremans (PEN Vlaanderen) en van auteur Joke van Leeuwen.

Beminde gelovigen in de kracht en de vrijheid van het woord,

Bedankt dat u gehoor hebt gegeven aan de oproep van PEN Vlaanderen, De Groene Waterman, Red de Cultuur! en Hart Boven Hard. Wij staan hier vandaag in verbondenheid met Ashraf Fayadh. Een kind van vluchtelingen. Een man met het lef om liefdesgedichten te schrijven. Een mens die vandaag moet vrezen voor zijn leven. Omdat in een land ver van hier de geesten en de monden niet vrij mogen zijn. Wij staan hier vandaag in verbondenheid met Ashraf Fayadh. Op een boogscheut van een haven met bestuurders die liever wegkijken van het onrecht. Omdat het zo heerlijk verdrinken is in de aardoliedonkere ogen van miljardeninvesteerders. Opdat hier straks groene ammoniak en kunstmest kan worden geproduceerd, blijven vandaag de ogen en de monden van onze bestuurders gesloten voor de barbarij van hun economische vrienden. Maar niet de onze. Wij zullen onze monden niet gesloten houden maar we zullen ze vandaag gebruiken om de woorden van Ashraf Fayadh als vrije vogels over deze dokken te laten waaien.

(Sven Cooremans – PEN Vlaanderen)

—————————————————————————————————————— 

Toespraak voor Ashraf Fayadh

‘De mensen moeten weten dat ik hier tegen niemand ben, ik ben een kunstenaar en alleen maar op zoek naar mijn vrijheid.’

Dat liet dichter en beeldende-kunstcurator Ashraf Fayadh in een boodschap weten aan alle mensen wereldwijd die roepen om rechtvaardigheid voor deze onder-woorden-brenger, deze bijeenbrenger van kunstenaars, deze man met een open geest en met de moed van wie beseft dat het anders kan.

Hij werd geboren en groeide op in Saoedi- Arabië, als een statenloze, als een kind van gevluchte Palestijnen.

‘Het geboorteland’, dichtte hij, ‘: een kaart om in je jaszak te steken’.

Een Saoedisch burger mag hij zich dus niet noemen, maar hij is zeker een wereldburger, hij legde onder meer contacten met de mensen van Tate Modern, hij bracht kunstenaars samen, ook vrouwelijke kunstenaars uit dat land dat vrouwen zo diep onderdrukt. Hun foto’s stonden op zijn telefoontje, kunstenaars onder elkaar, en prompt werd hij beschuldigd door de zedenpolitie.

Liefdesgedichten schrijft hij. Gedichten over zijn omstandigheden.

Poëzie geeft ruimte, stelt vragen, maakt interpretaties mogelijk, stopt woorden niet in de jaszak van het grote gelijk. En dat is het omgekeerde van wat het Saoedische regime doet. Dat stopt zelfs de Almachtige in de jaszak van de eigen almacht.

Ashraf is ter dood veroordeeld voor afvalligheid.

En wij staan hier zoals velen overal ter wereld die hem onder ons willen houden, die willen voorkomen dat uit naam van een volstrekte intolerantie hij en alle menselijkheid waarvoor hij staat worden gedood.

Dit jaar werden in Saoedi- Arabië al 151 mensen onthoofd.

We moeten dus hard roepen.

En het is niet voor niets dat we op deze plek staan, in de buurt van het Delwaidedok. Want België, en niet alleen België, is bondgenoot van dit regime. Economische belangen doen ons land, ons gewest, deze stad, het hoofd wegdraaien van wat er daar gaande is.

Vele hectaren van dit havengebied zijn in Saoedische handen, en er moet een afvalverwerkingsbedrijf komen -werkgelegenheid – waarover twijfels bestaan of de plannen ervoor wel kloppen. Er zijn Saoedische superrijken bij betrokkenen die ook banden hebben met Al Qaida. Het Salafisme heeft zich bovendien al zo lang in België genesteld. Een Europees geöriënteerde Islam kan daar met veel minder geld moeilijk tegenop boksen.

We hebben een petitie aangeboden aan Didier Reynders en we staan hier om onze leiders en captains of industry aan te spreken.

Waar zijn onze waarden nog, waarover de laatste tijd zoveel werd geroepen, als economisch voordeel voor alles gaat?

‘Geld’, dichtte Ashraf, ‘papieren met de beeltenis van leiders.’

Joke van Leeuwen

take down
the paywall
steun ons nu!