Kwekerij van palmbomen, voor de productie van palmolie in Kameroen (culturalsurvivor.org)

Veroordeeld activist tegen landgrabbing Kameroen krijgt brede steun

De gerechtelijke veroordeling van Kameroens landgrabbingactivist Nasako Besingi is een gevaarlijk signaal voor plattelandsbewoners die hun land willen beschermen, volgens boeren en activisten in Kameroen. Besingi trok ten strijde tegen Amerikaans agromultinational SG-SOC.

woensdag 16 december 2015 20:16
Spread the love

Activist Nasako Besingi, directeur van de organisatie Struggle to Economize Future Environment (SEFE), werd in december 2015 door een rechtbank in de Kameroense stad Mundemba voor laster veroordeeld tot 1600 euro boete of een gevangenisstraf van drie jaar. Hij moet ook een schadevergoeding van 16.000 euro betalen. Zijn ngo SEFE heeft de boete inmiddels betaald, zegt Besingi. “Zodat we verder kunnen met ons werk terwijl onze advocaat beroep aantekent.”Nasoko Besingi

SG-SOC is een dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf Herakles Farms in New York, die in Kameroen palmolieplantages wil opzetten. Besingi zegt dat hij werd aangeklaagd nadat het bedrijf zijn activiteiten in de regio moest opschorten. De activist had in petities de overheid erop gewezen dat Herakles Farms de lokale bevolking had voorgelogen. Ook zou het bedrijf al bomen kappen en kwekerijen opzetten voordat officieel toestemming is gegeven.

 

Volgens Besingi stelde Herakles Farms dat het een 99-jarige concessie voor een gebied van ruim 73.000 hectare had verkregen, tegen een prijs van iets meer dan 45 eurocent per hectare per jaar. Hij zegt dat de overheid onder druk van activisten uiteindelijk een concessie toekende voor 19.843 hectare, tegen een prijs van iets meer dan 6 euro per hectare per jaar. Het bedrijf trok zich toen terug.

Intimidatie door de overheid

Diverse ngo’s hebben de uitspraak van de rechtbank al veroordeeld. Samuel Nguiffo, coördinator van het Center for Environment and Development in de hoofdstad Yaoundé, zegt dat de veroordeling van Besingi wijst op “een behoefte” om milieuactivisten te intimideren “in een context die gekenmerkt wordt door investeringen in land en natuurlijke hulpbronnen.”

Chief Alexander Ekperi van Esoki, een van de dorpen die het bedrijf op het oog had voor zijn project, zegt dat hij Besingi 100 procent steunt. “Het bedrijf hield informatie voor ons achter. We kregen voorgespiegeld dat ons dorp ontwikkeld zou worden, maar de activisten hebben ons laten zien dat het bedrijf hout en niet-houtproducten wilde exploiteren, ons land wilde afnemen en de mensen met niets achterlaten. We wisten niet eens om hoeveel land het ging.”

Peter Okpo Wa-namolongo, een van de bewoners van de dorpen in het Nationale Park Korup, noemt de veroordeling van Besingi onrechtvaardig. Als het op geld aankomt zegt hij, “houdt de Kameroense elite weinig rekening met het eigen volk.” “De investeerders geven ons wat olie, eten en bier, en betalen de elite grote sommen smeergeld om ons land in handen te krijgen.”

Bron: Farmers, CSOs Rally Behind Environmentalist Jailed for Exposing Land Grabbing in Cameroon

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!