Het cynisme van BNP Paribas Fortis

Het cynisme van BNP Paribas Fortis

Nadat bekend raakte dat BNP Paribas Fortis duizend banen schrapt, bleek vorige week dat de bank een ongezien dividend van twee miljard euro doorsluist naar Frankrijk. Intussen roept ze via een reclamecampagne op om 'centjes' te doneren voor de voedselbanken.

dinsdag 15 december 2015 14:05
Spread the love

“Dit toont nog maar eens aan hoezeer het kapitalisme is doorgedraaid,” klinkt het verontwaardigd op de sociale media. Ook professor Jan Blommaert laat via twitter en Facebook zijn ongenoegen blijken.

Fairfin, de organisatie die banken en burgers aanzet om anders om te gaan met geld, klaagt al langer aan dat we klaarblijkelijk weinig geleerd hebben uit de bankencrisis van 2008. Hoewel de overheid toen ettelijke miljarden in de banken pompte om ze te redden, hebben we steeds minder greep op deze instellingen en worden de winsten niet geïnvesteerd in de lokale economie. 

Dat BNP Paribas Fortis nu uitpakt met een liefdadigheidsactie die oproept om centjes naar de kantoren van de bank te brengen, smaakt wrang. “Met drie euro kunnen we al een warme maaltijd aanbieden aan iemand in nood,” staat er op de website te lezen. Het mag duidelijk zijn dat er met de twee miljard dividend die werd uitgekeerd aan de Franse moedergroep BNP Paribas niet alleen maaltijden, maar ook structurele opvang én banen bekostigd hadden kunnen worden.

take down
the paywall
steun ons nu!