| VIDEO | Protest sociale bewegingen op COP21 na bekendmaking kladnota

| VIDEO | Protest sociale bewegingen op COP21 na bekendmaking kladnota

Een 500-tal activisten en delegaties van sociale bewegingen hielden gisteren een protest sit in en een mars binnen het officiele COP21 gebouw na de bekendmaking van de kladnota van de onderhandelingen.

donderdag 10 december 2015 13:44
Spread the love

“We are unstoppable another world is possible” en “We want climate justice now “, zongen ze al wandelend naar de uitgang. De bewegingen vinden de tekst vaag en eisen echte acties om tot een rechtvaardig klimaatakkoord te komen waarbij elk land haar faire verantwoordelijkheid toont in zowel de uitstoot als in de hulp aan de minder ontwikkelde landen.

“We staan op bijna 24 uur voor een definitieve tekst en de draft toont weinig vooruitgang op cruciale punten zoals de ambities van de landen, financiële steun, de beoordeling van landen naargelang hun verantwoordelijkheid en ontwikkeling. Al deze belangrijke issues blijven tussen haakjes”, klinkt het bij Friends Of the Earth. En ze roepen Europa op om echte acties te ondernemen in plaats van zicht te verschuilen achter zogenaamde allianties.

Greenpeace vindt dat de tekst vaag blijft over de deadline voor fossiele brandstoffen. “Als de leiders zich echt willen inzetten om onder die 1,5 graden opwarming te blijven moeten ze de deadline om naar een honderd procent hernieuwbare energie te gaan instellen op 2050. Dat is de enige manier om er te geraken, zegt Greenpeace.

En 350.org mobiliseert alvast samen met CoalitionClimat21 (een coalitie van 130-tal bewegingen uit Frankrijk) voor een grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op zaterdag 12 december om 12 uur. De bedoeling is om massaal op straat te komen met iets rood en rode bloemen als hommage aan de huidige en toekomstige slachtoffers van klimaatverandering. “De leiders spelen met de levens van miljoenen mensen die geconfronteerd worden met stijgende zeespiegel, droogte en superstormen door het uitstellen van de transitie naar duurzame energie tot het einde van deze eeuw. Het is aan ons om de fossiele brandstoffen in de grond te houden”, aldus 350.org.

De oproep voor de hommage is alvast ondertekend door heel wat bekende activisten en personaliteiten zoals Vandana Shiva, Patti Smith,…. En de hashtag #keepitintheground werd gisteren zelfs een trending topic op twitter. 

Om de betogingsban te omzeilen hebben verschillende bewegingen zaterdag gedecentraliseerde acties gepland. Ze roepen de activisten op om op een geweldloze maar creatieve manier hun protest te tonen. Acties te volgen op twitter via  #D12.Foto: Paul Wagner courtesy 350.org

take down
the paywall
steun ons nu!