Meer en meer kinderen krijgen in Latijns-Amerika seksuele opvoeding op school. De repressie tegen de hulpverleners neemt echter ook toe (Jorge Luis Baños/IPS)

Verleners seksuele opvoeding bedreigd in Latijns-Amerika

Hulpverleners die voorlichting geven over abortus en seksuele opvoeding, leiden in Latijns-Amerika onder lastercampagnes en bedreigingen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in zijn rapport van 9 december 2015.

woensdag 9 december 2015 14:42
Spread the love

“Durven spreken over abortus en seksuele voorlichting lijkt in Latijns-Amerika al voldoende om het etiket crimineel, moordenaar of zelfs terrorist te krijgen”, zegt Erika Guevara Rosas, Latijns-Amerika-directeur bij Amnesty International. Als regeringen niet de verantwoordelijkheid nemen om deze mensen te beschermen, zal de situatie in de toekomst alleen maar verslechteren, zegt ze.

Amnesty stelt dat Latijns-Amerika graag laat zien dat het vooruitgang boekt op vlak van mensenrechten. Alleen erkent het nauwelijks dat vrouwen die “werken aan rechten en welzijn voor iedereen” voortdurend het slachtoffer zijn van doodsbedreigingen, fysieke aanvallen en lastercampagnes. “Die aanvallen komen zowel van particulieren als van vertegenwoordigers van de overheid.”

Schokkend

Daders worden zelden vervolgd. “Lastercampagnes zijn de oudste truc uit het boek om activisten de mond te snoeren, als het gaat om onderwerpen waar de overheid zich ongemakkelijk bij voelt”, zegt Guevara Rosas. “Het is meestal de eerste stap, voordat activisten voor de rechtbank worden gesleept. Dat er lastercampagnes zijn is niet verrassend, maar dat de autoriteiten achteroverleunen terwijl deze mensen geterroriseerd worden, is schokkend.”

Activisten van de Paraguayaanse mensenrechtenorganisatie Cladem, die de familie van een tienjarig verkrachtingsslachtoffer bijstaan in haar verzoek om abortus, kregen te maken met diverse vormen van intimidatie. Sinds ze zich met de zaak bezighouden, werden mobiele telefoons en computers gehackt en werd herhaaldelijk malware geïnstalleerd. De activisten zeggen daarnaast gefotografeerd te worden door vreemden en telefonische bedreigingen te ontvangen. Ook werden hun auto’s vernield.

In Yucatán, in Mexico, waar abortus legaal is in bepaalde gevallen, woedt een lastercampagne tegen de enige organisatie die veilige en legale abortussen uitvoert. Een meerderheid van de personeelsleden heeft al ontslag genomen, uit angst geïdentificeerd te worden als medewerker van de kliniek.

Eerder in 2015 en in 2014 kregen in El Salvador de vrouwenrechtenorganisaties Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto en Colectiva Feminista para el Desarrollo Local te maken met intimidaties. Zij steunden publiekelijk zeven vrouwen die in de gevangenis zaten op verdenking van illegale abortus.

take down
the paywall
steun ons nu!