BNP Paribas in Parijs. Foto: Reinhard Hauke

BNP Paribas Fortis schrapt Belgische banen maar keert twee miljard uit aan Franse moedergroep

BNP Paribas Fortis keert een uitzonderlijk dividend uit van meer dan twee miljard euro aan zijn Franse moedergroep BNP Paribas. Op die manier wordt de winst die in ons land gemaakt wordt doorgesluisd naar de buitenlandse hoofdzetel. Dit net nu de bank aankondigde in de toekomst meer dan 1000 Belgische banen te willen schrappen.

woensdag 9 december 2015 11:58
Spread the love

Het nieuws over het gigantische dividend verscheen de voorbije dagen al in enkele media, maar het grotere plaatje kwam daarbij nauwelijks aan bod. Zowel bij BNP Paribas als bij ING zijn er recent stevige herstructureringen aangekondigd. Daardoor staan er heel wat banen op de tocht. Tegelijkertijd wordt zowel bij ING als bij BNP Fortis meer dan de volledige winst naar het buitenlandse moederbedrijf doorgesluisd.

Daarbij wordt blijkbaar vergeten dat de Belgische overheid in 2008 ettelijke miljarden in Fortis pompte om de bank te redden. Vervolgens verkocht de overheid de Fortis-aandelen aan het Franse BNP Paribas. Dit zorgt ervoor dat de gemaakte winst niet in ons land blijft, maar wel uitstroomt naar Parijs. Voor die verkoop plaatsvond, bleef een veel groter deel van de winst in België. 

Bovendien is het goed mogelijk dat het extra kapitaal, dat van Brussel naar Parijs gaat, dient om de boete van 9 miljard dollar te compenseren die BNP opgelopen heeft door het schenden van Amerikaanse embargo’s tegen onder andere Soedan. Blijkbaar is het aan de werknemers in België om te betalen voor de illegale activiteiten van de top van de bank.

Volgens Frank Vanaerschot van Fairfin, de organisatie die banken en burgers aanzet om anders om te gaan met geld, heeft de internationalisering van de financiële sector als resultaat dat we steeds minder greep hebben op de banken die in ons land aanwezig zijn. “De winst die in België gemaakt wordt vloeit steeds vaker naar de buitenlandse hoofdzetel. Belgische banken zijn meer en meer opgegaan in internationale groepen met beslissingscentrum in het buitenland. Volgens Febelfin is 80% van de Belgische markt in handen van banken met hun beslissingscentrum in het buitenland.”

Vanaerschot: “Algemeen geldt dat de Belgische activiteiten van deze banken niet zijn afgestemd op de lokale economische en maatschappelijke behoeften, maar erop gericht zijn om de winst van de internationale groep maximaal te kunnen voeden. We hebben er nood aan om meer greep te krijgen op de bankactiviteiten in ons land en de overheid zou hier veel meer aandacht aan moeten besteden.”

“Het zou bijvoorbeeld veel slimmer geweest zijn haar aandelen in de groep BNP Paribas te verkopen en niet die in het Belgische filiaal Fortis. Naar de toekomst toe zou de overheid er goed aan doen de strategie voor Belfius te herzien en ervoor te zorgen dat de maatschappij meer controle krijgt over de bank in de plaats van ze te privatiseren.” Vanaerschot voegt daar nog aan toe dat het van groot belang is dat het middenveld dit thema naar zich toetrekt.

take down
the paywall
steun ons nu!