Op straat voor het klimaat

Op straat voor het klimaat

Tussen de 10.000 en de 14.000 waren ze, de manifestanten in Oostende. Ze kwamen er betogen tegen het klimaat. De organisaties Climate Express en Klilmaatcoalitie moesten het hele gebeuren in een week tijd organiseren. Na de mars werd op het strand een heuse mensenketting gevormd die voorzien werd van een rood lint. Dit lint duidde op de symbolische grens van 1,5°C.

maandag 7 december 2015 11:11
Spread the love
Jong en oud marcheerden 6 december op de zeedijk van Oostende. Ze deden dit om de landen op de klimaattop eraan te herinneren dat wij de laatste generatie zijn die iets kunnen veranderen aan de klimaatopwarming. Toen de eerdere betogingen in Parijs en Brussel werden afgelast, werd de manifestatie verplaatst naar Oostende. Deze kustgemeente werd gekozen omdat ze een symbolische betekenis heeft. De stijging van het zeeniveau wordt hiermee gesymboliseerd.

In samenwerking met de klimaatcoalitie organiseerde Climate Express de klimaatmars. Opmerkelijk, want ze hadden maar een week tijd om alle voorbereidingen te treffen. Normaal gezien moest het evenement in Parijs plaatsvinden op zondag 29 november. Door de aanslagen in Parijs, werden alle betogingen daar afgelast. Het evenement werd dan verplaatst naar Brussel. Ook daar werd het evenement afgelasten door terreurniveau 4. Uiteindelijk vond het toch plaats in Oostende.

Officiële tellingen konden niet gemaakt worden, maar er kwamen naar schatting tussen de 10.000 en de 15.000 manifestanten meestappen.

Andere organisaties
Naast Climate Express waren ook andere organisaties aanwezig zoals Greenpeace, Hart boven Hard, Broederlijk Delen, de politieke partij Groen… Greenpeace viel op tussen de anderen. Zij hadden namelijk een zonnefiets ineen geknutseld. Deze fiets bestond uit een gocart met 5 zonnepanelen en een DJ-set. Hiermee wilde Greenpeace aantonen dat er niet enkel fossiele brandstoffen bestaan om je te verplaatsen. De zonnepanelen dienden om de DJ-set van de zonnefiets te voorzien van muziek. De fiets zelf verplaatste zich voornamelijk op mankracht.

Op het einde van de dag konden de betogers hun energie nog kwijt bij enkele optredens. Pieter Embrechts, Halve Neuro en tal van andere artiesten verzorgden deze optredens.
dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!