Franse klimaatactivisten krijgen huisarrest, toch virtuele en echte acties in Parijs

Nadat de grote klimaatbetoging van zondag in Parijs verboden werd waar de wereldwijde klimaatbeweging gingen alle bewegingen in allerijl op zoek naar alternatieven om toch nog hun stem te laten horen. In Frankrijk kregen 24 klimaatactivisten huisarrest. Ze worden er van beschuldigd om toch acties te organiseren in Parijs ondanks het verbod.

zaterdag 28 november 2015 11:46
Spread the love

In België is er uiteindelijk beslist om decentraal kleine acties te voeren en om toch nog te mobiliseren voor een klimaatbetoging in Oostende op 6 december. Nu het terreurniveau teruggeschroefd is, kan die toch nog doorgaan. Zondag roepen verschillende organisaties op om een mensenketting te vormen in Brussel. Ook in Oostende zullen er toch acties zijn.

In Parijs zijn hier en daar bijeenkomsten gepland. Men roept de mensen op om decentraal op openbare plaatsen samen te komen om te praten over de klimaatverandering. Zondag zal er een mensenketting gevormd worden in de buurt van de Place de la Republique. De bekende Indische activiste Vandana Shiva heeft al aangekondigde dat ze er zal zijn ondanks het verbod.

Greenpeace en leden van de Klimaatcoalitie 21 hebben dan weer een virtuele actie opgezet. Zo kunnen de Fransen op de site march4me.org registreren en iemand zoeken die elders in de wereld in hun naam voor het klimaat zal betogen. De bedoeling is dat die persoon dan een pancarte met de naam en de foto van zijn of haar Franse buddy meeneemt naar de betoging.

Volgens Kumi Naidoo van Greenpeace international zijn duizenden Fransen ondanks het betogingsverbod toch vastbesloten om hun stem te laten horen en hij riep activisten wereldwijd op om de Fransen te steunen. Ondertussen hebben zich massaal veel Franse thuisblijvers en betogers uit de rest van de wereld geregistreerd op de site. Er zijn al 19324 Fransen gelinkt aan betogers.

Kumi Naido betreurt het betogingsverbod in Frankrijk. “Onze stem zal desondanks weerklinken. We moeten een halt roepen aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. Alleen hernieuwbare energie zal onze wereld veranderen. Maar het is nu een race tegen de klimaatverandering en alleen de klimaattop in Parijs kan duurzame energie een handje toesteken om deze race te winnen”, aldus Kumi Naido.

Huisarrest voor activisten

Maar de Franse overheid treedt hard op tegen klimaatactivisten die het betogingsverbod dreigen te omzeilen. In totaal kregen 24 activisten huisarrest. Zij mogen enkel hun verblijfplaats verlaten om op het postkantoor drie keer per dag een register in te vullen over hun whereabouts.

Eén van hen, Joel Domenjoud, wordt door de politie aangeduid als een ‘ belangrijke leider van de radicaallinkse beweging. “Ze waren toch niet op zoek naar mensen zoals wij, de activisten. En als dat wel zo is dan toont dit dat ze mensen kunnen viseren zonder reden en dat onze burgerlijke vrijheden in gevaar zijn”, zegt Domenjoud in The Guardian.

De politie zou ook binnengevallen zijn in verschillende kraakpanden waar activisten zich ophouden.

take down
the paywall
steun ons nu!