“De EU is een kartel met een diepe minachting voor democratie”

“De EU is een kartel met een diepe minachting voor democratie”

vrijdag 27 november 2015 11:16
Spread the love

Dit zei Yanis Varoufakis, voormalig Grieks minister van Financiën onlangs in Londen. “Voor hen is democratie niet meer dan een verkiezingsproces waarmee hun macht bevestigd wordt om vervolgens keuzes te maken die helemaal los staan van de burger.”

Yanis Varoufakis, filosoof Slavoj Žižek en Wikileaks oprichter Julian Assange bespraken vorige week in Londen de toekomst van Europa. Onder de titel Europe is kaput, long live Europe werd er gediscussieerd over de economische crisis en de ongekende uitdagingen voor gecentraliseerd Europees beleid. Varoufakis gaf hierop een kraakheldere analyse over de ontstaansgeschiedenis van de EU:

“De EU is ontstaan in de late veertiger jaren en vervolgens tot stand gekomen in de vroege jaren vijftig als een kartel van zware industrie. De eerste benaming van de EU was namelijk de Europese gemeenschap van kolen en staal. Dus de industrieën van kolen en staal in België, Nederland, Duitsland, Oost-Frankrijk en Noord-Italië werden een kartel. Dit gebeurde onder het toeziend oog van de Verenigde Staten, de nieuwe koopmannen die na de tweede wereldoorlog de touwtjes in handen hebben gekregen. Het probleem is dat elk kartel haar administratie heeft zoals bijvoorbeeld OPEC, de organisatie van olie exporterende landen. Het kolen en staal-kartel kreeg haar administratie in Brussel en begon dus niet als de overheid van een staat, maar als de administratie van een kartel dat zich bezig houdt met het reguleren van de concurrentie tussen de industrieën.

Het project werd verder uitgebreid. Het coöpteerde de Franse landbouw en noemde het ‘landbouwbeleid’. Daarna coöpteerde het de banken en vervolgens breidde het kartel geografisch verder uit. Het is altijd een techocratie gebleven daar in Brussel met een diepe minachting voor democratie. Voor hen is democratie niet meer dan een verkiezingsproces waarmee hun macht bevestigd wordt om vervolgens keuzes te maken die helemaal los staan van de burger.

Een kartel vereist prijsstabiliteit. OPEC reguleert de olieprijs. Het kartel van kolen, staal en alle andere koopwaar moest de prijzen in Europa constant houden. Om dit te bereiken werden de wisselkoersen van de verschillende landen stabiel gehouden. Dit lukte de eerste twintig jaar heel aardig omdat de Amerikanen en de westerse economieën zich hielden aan het Bretton Woods-verdrag (Hierin werd o.m. de waarde van geld gekoppeld aan de goudprijs). Dit verdrag werd in 1971 door president Nixon opgezegd en de Europese valuta begonnen te fluctueren ten opzichte van elkaar. Het kartel, ofwel de Europese gemeenschappelijke markt kwam onder druk te staan en er werden processen opgestart om de koersen te stabiliseren. Het werkte niet.

De Britten wisten uit een van die pogingen te ontsnappen door af te zien van deelname aan de Economische en Monetaire Unie en tekende uiteindelijk het verdrag van Maastricht niet. Vervolgens werd er iets drastischer en radicaler bedacht; Een gemeenschappelijke munt. Thatcher had overigens gelijk. In een van haar laatste toespraken in the House of Commons zei ze dat rentetarieven en monetair beleid een politieke aangelegenheid is van een land. De Eurozone zou dus uiteindelijk Europese politiek moeten gaan bedrijven.

Als je een gemeenschappelijke munt bovenop de administratie van een kartel probeert te plakken dan krijg je uiteindelijk een nachtmerrie. Je krijgt dan een inefficiënt monetair systeem dat een piramidespel creërt. In het begin is er eindeloze groei, dat was de periode 2000 – 2008 en vervolgens zakt het in elkaar waarbij de lasten op de zwakste schouders terecht komen. In Griekenland, Spanje en Ierland kwamen de lasten bij de zwakste burgers terecht. Zolang de administraties in Brussel en Frankfurt de ontwerpfouten blijven ontkennen ettert de wond door en is het onmogelijk om deze te genezen.

Het lijkt allemaal een beetje op het laatste couplet van het nummer van The Eagles, Hotel California. Je kunt uitchecken uit de EU en een referendum organiseren, maar je kunt Europa nooit verlaten”.

Europe is Kaput. Long live Europe! – Slavoj Žižek, Yanis Varoufakis and Julian Assange – full event

take down
the paywall
steun ons nu!