Breivik’s Statement // Milo Rau/IIPM

Breivik’s Statement // Milo Rau/IIPM

donderdag 26 november 2015 15:48
Spread the love

‘Wat Breivik zegt, is helemaal niet zo extreem. (…) Je kan er vandaag elke verkiezing mee winnen. Schrap er tien zinnen uit, en je zou het zelfs niet herkennen.’ – Milo Rau

Op vrijdag 11 december (om 20u30 in de Aula van UGent) presenteert CAMPO een op z’n minst controversieel te noemen voorstelling. In Breivik’s Statement laat Milo Rau de Noorse extreemrechtse terrorist en massamoordenaar Anders Breivik aan het woord. Hij ensceneert het pleidooi dat Breivik hield voor het gerechtshof van Oslo in 2012.

In dat pleidooi licht Breivik, die 77 mensen doodde, zijn misdaad toe en beschrijft hij zijn theorieën over de teloorgang van Europa als gevolg van immigratie en multiculturalisme.

Zijn verklaringen werden ten tijde van het proces ongeschikt verklaard voor publieke vertoning en verbannen van televisie. Maar net het bevreemdende karakter en de draagwijdte van de betekenis van het document zette Rau aan om het toch, in zijn geheel, aan een publiek te tonen. Actrice Sacha Ö. Soydan neemt de rol van Anders Breivik voor haar rekening in deze performance die plaatsvindt in de monumentale Aula van UGent.

Na de voorstelling gaan we in gesprek met de makers. 

Tickets & info: WWW.CAMPO.NU

[studenten en -26 j. betalen slechts €5]

take down
the paywall
steun ons nu!