De Drax steenkoolcentrale in Selby, Yorkshire werd pas in 2008 geopend (www.power-technology.com/

Groot-Brittannië bant steenkool maar is er nog lang niet

De Britse regering sluit tegen 2025 alle overblijvende steenkoolcentrales. Milieuverenigingen noemen het nieuws "historisch", maar waarschuwen voor de nieuwe focus op gas en kernenergie als vervangende energiebron.

donderdag 19 november 2015 16:34
Spread the love

Groot-Brittannië is de eerste grote economie die het gebruik van steenkool volledig wil bannen. Vorig jaar haalde Groot-Brittannië nog een derde van zijn energievoorziening uit steenkool, een aandeel dat hoger lag dan in 1999.

“Het kan niet de bedoeling zijn dat een geavanceerde economie zoals de Britse afhankelijk blijft van vervuilende, klimaatonvriendelijke steenkoolcentrales die meer dan vijftig jaar oud zijn”, zegt de Britse minister van energie Amber Rudd. “Als we deze stap nemen, zullen we een van de eerste ontwikkelde landen worden die de belofte inlossen om steenkool uit het systeem te weren.”

De Britse steenkoolcentrales zijn verouderd en zouden in het komende decennium hoe dan ook gesloten moeten worden. Er komen geen nieuwe centrales op basis van steenkool. In de plaats komen gascentrales en de Britse regering zet ook in op de bouw van nieuwe kernreactoren.

Van whisky naar porto overschakelen

Milieuverenigingen noemen het nieuws “historisch”, maar stellen ook vraagtekens bij het beleid van Rudd. In de voorbije maanden verminderde ze immers ook de subsidies voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

De organisaties hekelen deze nieuwe focus op gas. “Hoewel het echt historisch is dat Groot-Brittannië steenkool bant, wordt dat goede nieuws getemperd door de intentie van de regering om een generatie van nieuwe gascentrales te bouwen”, zegt Simon Bullock van Friends of the Earth.

“Wisselen van steenkool naar gas is zoals een alcoholist die van twee flessen whisky per dag overschakelt op twee flessen porto. Het Britse energiebeleid zou volop moeten focussen op hernieuwbare energie en efficiëntie. Gas heeft een te hoge klimaatuitstoot voor de lange termijn.”

Bron: Government announces plans to close coal power stations by 2025

 

take down
the paywall
steun ons nu!