(foto Patrick De Ceuster)

Overrompeling op 44ste Vrouwendag in Gent

Wie een plaatsje wou in één van de workshops en debatten op de 44ste Vrouwendag moest de ellebogen gebruiken. De Centrale in Gent werd overrompeld door een heel divers publiek.

woensdag 11 november 2015 23:16
Spread the love

De Vrouwendag was deze keer opgebouwd rond het thema ‘geluk’. “Ogenschijnlijk misschien een soft thema, maar wel essentieel binnen het feminisme want het gaat over eigen keuzes maken, jezelf zijn en een eigen levenstraject uittekenen”, zegt woordvoerster Sofie De Graeve.

In verschillende workshops werden dominante geluksmodellen in vraag gesteld: over het ideale gezin en de ideale relatie en over het schoonheidsideaal.

De Vrouwendag is net als die eerste keer 43 jaar geleden niet vrijblijvend. Er worden nog altijd eisen naar voor geschoven. “Wij verzetten ons tegen de regeringsmaatregelen die de meest kwestbaren straffen. Wij pleiten ook voor een kortere werkweek. Nu is er wel tijdskrediet om even te ontsnappen maar dat is voor veel mensen – bijvoorbeeld alleenstaande ouders – onbereikbaar”, zegt Sofie De Graeve.

Volgens de organisatoren is er ook nog veel werk op vlak van stereotypes. “Op alle niveau’s en alle geledingen van het onderwijs moet daar meer aandacht aan besteed worden”, zegt De Graeve. De Vrouwendag hamert ook op het recht om al dan niet een hoofddoek te dragen. “Ook deze discussie draait rond zelfbeschikkingsrecht. Sommige mannen ontpoppen zich dan plots als de grote verdedigers van de Verlichting, terwijl ze vergeten dat er ook hier nog heel wat discriminaties bestaan. Dat bewijzen helaas alle statistieken over de loonkloof en over geweld op vrouwen”, aldus De Graeve.

De 44ste Vrouwendag was een succes en dat heeft volgens De Graeve te maken met de werkwijze. “De voorbereiding van de Vrouwendag is een participatief proces. Groepen die goesting hebben kunnen het programma en de dag uitwerken. In Gent is dat goed gelukt omdat je hier heel diverse organisaties hebt. Breng jonge en minder jonge groepen samen met vrouwenorganisaties van etnisch-culturele minderheden en je krijgt een heel interessante kruisbestuiving. Belangrijk is dat er echt geluisterd wordt en dat iedereen de vrijheid krijgt om het programma vorm te geven.”

take down
the paywall
steun ons nu!