epa.gov

Groen klimaatfonds keurt eerste acht investeringen goed

Het Groen Klimaatfonds (GCF) maakt de eerste acht investeringen bekend, samen goed voor 624 miljoen dollar. Daarmee schiet het fonds echt uit de startblokken.

maandag 9 november 2015 15:41
Spread the love

Het Groene Klimaatfonds werd in 2010 in het leven geroepen na de Klimaattop in het Mexicaanse Cancun. Doel van het fonds is om met geld van de internationale gemeenschap projecten en programma’s te steunen in ontwikkelingslanden, zodat die zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Malawi

Met de acht projecten die nu zijn goedgekeurd komt het fonds echt uit de startblokken. Drie van de projecten situeren zich in Afrika. Zo investeert het GCF in Malawi bijvoorbeeld in informatie- waarschuwingssystemen in samenwerking met het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP). In Senegal werkt het dan weer aan de versterking van ecosystemen en gemeenschappen.

Twee projecten zijn in Latijns-Amerika gesitueerd. Zo komt er voor 217 miljoen dollar steun aan groene financieringsmechanismen in Latijns-Amerika en de Caraïben, in samenwerking met de Internationale Ontwikkelingsbank. In Peru helpt het GCF dan weer bij het versterken van draslanden.

De laatste drie projecten richten zich op Azië en de Pacific. Zo is er 40 miljoen voor het versterken van de infrastructuur in Bangladesh, 23,6 miljoen voor het bestrijden van watertekorten in de Maldiven en 31 miljoen dollar voor watervoorziening en waterzuivering in Fiji.

Mijlpaal

“De goedkeuring van die eerste projecten is een belangrijke mijlpaal, met name voor de donoren en partners van het GCF”, zegt Gabriel Quijandria Acosta, covoorzitter van de raad van bestuur. “Deze eerste procedure is een verrijkende ervaring geweest voor het bestuur. Het heeft ons doen nadenken over de gebieden die versterkt moeten worden om de steun aan landen op te krikken die nu al te maken krijgen met de vernietigende kracht van de klimaatverandering.”

Ook covoorzitter Henrik Harboe spreekt van een doorbraak. “Het fonds is nu echt ‘up and running'”, zegt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat de bestuursraad in de nabije toekomst een versnelling hoger zal schakelen en veel grotere projecten zal goedkeuren.”

Het is volgens de bestuurders belangrijk dat het fonds de eerste concrete projecten heeft goedgekeurd voor de start van de klimaattop in Parijs. Klimaatfinanciering zal er een van de cruciale elementen zijn in de gesprekken, en de goedkeuring van de eerste projecten is belangrijk om het vertrouwen op te krikken, klinkt het.

take down
the paywall
steun ons nu!