Banken blijven fors investeren in schadelijke fossiele brandstoffen

Uit een onderzoek van FairFin en de internationale BankWijzer-coalitie blijkt dat banken in België fors meer investeren in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. Nochtans zouden ze een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot.

donderdag 5 november 2015 13:06
Spread the love

Wetenschappers zijn het erover eens: het klimaat verandert door toedoen van de mens. Door de CO2 die wij uitstoten, warmt de aarde op. Het overgrote deel van die CO2-uitstoot is het gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. En het is precies in dat soort brandstof dat banken fors blijven investeren.

Banken in België hebben de afgelopen vijf jaar 133,2 miljard dollar (122,1 miljard euro) in fossiele brandstoffen geïnvesteerd tegenover 15,1 miljard dollar (13,8 miljard euro) in hernieuwbare energie. Daarmee volgt ons land de internationale trend: er wordt negen keer meer geïnvesteerd in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.

Intenties komen niet overeen met daden

Dit ondanks hun zelfverklaarde inzet voor het klimaat. BNP Paribas sponsort bijvoorbeeld de klimaattop in Parijs, maar staat samen met Deutsche Bank en ING in de top drie van het klassement met de hoogste investeringen in fossiele brandstoffen. Frank Vanaerschot van FairFin: “Voor elke euro die sinds de klimaattop van Kopenhagen in hernieuwbare energie geïnvesteerd werd, zijn er negen naar fossiele brandstoffen gegaan.”

BNP Paribas en Deutsche Bank maken overigens ook deel uit van de internationale top 10. Bij KBC dalen de investeringen in fossiele brandstoffen, maar de bank financiert nog steeds aanzienlijk minder in hernieuwbare energie. Bij Belfius is de situatie omgekeerd. De bank heeft meer investeringen in hernieuwbare energie dan in fossiele brandstoffen, maar de laatste jaren is er sprake van een scherpe daling van de financiering van hernieuwbare energie en een stijging voor fossiele brandstoffen.

Triodos is de enige bank die alleen maar in hernieuwbare energie investeerde. Bij de andere kleine banken is er ook nog werk aan de winkel. Argenta, Van Lanschot en VDK Spaarbank belegden meer in fossiele brandstoffen dan hernieuwbare energie. Bij Argenta is er een daling van de fossiele brandstoffen, bij VDK is er echter sprake van een lichte stijging, en bij Van Lanschot is de groei in fossiele brandstoffen aanzienlijk.  

Een beter klimaat dankzij de bank?

Nochtans zouden financie?le instellingen een belangrijke rol kunnen spelen voor het milieu. Ze bepalen met hun investeringen voor een groot deel welke projecten worden gerealiseerd en welke niet. Als banken ervoor kiezen massaal te investeren in wind- en zonne-energie en innovatie op dit terrein, vormen ze een fantastische hefboom voor de transitie naar nieuwe vormen van energie

Frank Vanaerschot: “Om klimaatverandering aan te pakken, moeten banken veranderen. Het is vijf voor twaalf, maar het lijkt hen niet te lukken om investeringen op de klimaatwetenschap af te stemmen. Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en banken op het juiste spoor zetten.”

Aan maatschappelijk draagvlak zal het dergelijke milieuregulering niet ontbreken. Uit de recentste Eurobarometer blijkt dat de Belg wakker ligt van klimaatverandering. De reacties op het BankWijzer project en het succes van banken als Triodos en de groeiende aandacht voor de divestment beweging bewijzen dat mensen echte groene banken willen.

take down
the paywall
steun ons nu!