TV zenders openen lab om gedachten van kijkers te kunnen lezen

TV zenders openen lab om gedachten van kijkers te kunnen lezen

woensdag 4 november 2015 20:11
Spread the love

Enkele grote mediabedrijven in de VS gaan onderzoeken wat kijkers denken als ze tv kijken. Dit om meer inzicht te krijgen in het directe kijkgedrag van hun doelgroepen. De reclame-opbrengsten lopen terug ten koste van internet en dus moet er iets gebeuren.

Mediagigant Viacom bouwde een laboratorium in New York waarin proefpersonen aangesloten worden op hersenscan-apparatuur. Camera’s registreren de oogbewegingen en clip-on sensors op de vingertoppen zenden een micro-elektrische golf uit om het zweet te meten. De omgeving waar de kijker plaatsneemt lijkt op een huiskamer. Het proefkonijn gaat in een zetel zitten en krijgt enkele uren programma’s en reclamespots voorgeschoteld. Viacom wil weten welk gevoel de kijker heeft wanneer deze voor de televisie zit. Als een bepaalde scene een hongerig gevoel opwekt wordt het tijd om bijvoorbeeld een Burger King-spot in te starten.

Ook bij NBC Universal lopen de reclame-inkomsten terug. Sinds lange tijd worden prijzige marktonderzoeken uitgevoerd en kijkers gevraagd dagelijks vragenlijsten in te vullen. “Het probleem is dat wanneer je mensen vragen stelt, ze meestal de tijd nemen om er over na te denken,” zegt Alan Wurtzel van de afdeling Research. “Dit nieuwe onderzoek kijkt wat er direct in iemands brein gebeurt. We willen in staat zijn om te voorspellen welke scènes de sterkste emotionele reacties genereren, en dan die scènes gebruiken in reclames”.

Beth Rockwood van Discovery zegt: “Als hersencellen reageren tijdens het zien van een reclamespot wil dit nog niet meteen zeggen dat de kijker naar de winkel holt om het product uit de spot te kopen. Ze kunnen de commercial ook gewoon geinig vinden.” Dave Poltrack van CBS heeft ook zijn bedenkingen, “ik denk dat we allemaal een beetje paranoïde worden en ons gemanipuleerd voelen door dit alles. Wij moeten gewoon proberen de juiste informatie af leveren bij de kijkers. Uiteindelijk zullen we daar dan wel voor worden gewaardeerd.” Mediabedrijven moeten dus oppassen dat de kijker zich in de toekomst niet betoeterd voelt.

Reuters, TV networks open labs to read the mind of viewers

take down
the paywall
steun ons nu!