VN gaat biometrische gegevens verzamelen van totale mensheid

VN gaat biometrische gegevens verzamelen van totale mensheid

De Verenigde Naties (VN) wil dat in 2030 de totale wereldbevolking in het bezit is van een ID-kaart waarop biometrische gegevens van de drager zijn opgeslagen. De eerste pilotprojecten zijn al gestart. Biometrische gegevens zijn unieke lichaamskenmerken zoals je vingerafdruk, de structuur van je iris of een gezichtsopname.

dinsdag 3 november 2015 14:33
Spread the love

Aanjager van dit plan is de Wereldbank. Op hun website staat te lezen dat men is gestart met het Identification for Development initiatief (ID4D). Een ambitieus plan dat past binnen de agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de VN. Volgens de VN is deze agenda, die in 2030 voltooid moet zijn, “een plan van aanpak voor mensheid, planeet en welvaart”.

De achterliggende gedachte is dat alle armoede tegen 2030 uitgeroeid moet zijn. Om dit te bereiken ziet men het ID4D project als dè sleutel die bijdraagt tot de levering van betere publieke en private diensten. “ID4D gaat er voor zorgen dat mensen toegang hebben tot hun maatschappelijke en juridische rechten”. Rijst meteen de vraag wat er met je gebeurt als je deze biometrische ID-kaart weigert. Kun je dan bijvoorbeeld uitgesloten worden van deelname aan een ziektekostenverzekering?

Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd en samen met technologiebedrijf Accenture de eerste pilotprojecten opgestart. Op dit moment worden in een aantal vluchtelingenkampen mensen voorzien van een identiteit met behulp van Accenture’s Biometric Identity Management System (BIS). De verzamelde BIS-gegevens worden doorgestuurd naar een database in Genève en van daaruit kan de gang van elke vluchteling gemakkelijk gemonitord worden.

Dit is slechts het begin. De Wereldbank wil dat in 2030 de wettelijke identiteit van elke nieuwgeboren baby wordt vastgesteld door de VN, en dus niet meer door onze lokale overheden. Of dit systeem de armoede daadwerkelijk uit wereld gaat helpen valt nog te bezien. Wel wordt het straks voor overheden heel gemakkelijk en misschien ook verleidelijk om met één druk op de knop de levenswandel van elk mens in het oog te houden.

The Economic Collapseblog, UN plans to implement universal biometric identification for all humanity

Find Biometrics, World Bank, Accenture call for Universal ID

take down
the paywall
steun ons nu!