ECB zit vlak voor cruciale beslissingen samen met vermogensbeheerders en bankiers

Een aantal topmensen van de Europese Centrale Bank zaten vlak voor belangrijke beslissingen samen met bankiers en vermogensbeheerders. Dat blijkt uit de agenda van de leden van het directiecomité van de ECB die de Britse krant The Financial Times in handen kreeg.

dinsdag 3 november 2015 09:48
Spread the love

De krant verkeeg de agenda’s tussen augustus 2014 en augustus 2015 via de regels op vrijheid van informatie.

Benoît Cœuré en Yves Mersch, twee van de zes leden van het directiecomité, schoven een dag voor tweedaagse meeting van de ECB van 3 en 4 september 2014 over de hoogte van de rentevoeten aan bij UBS, de grootste vermogensbeheerder van de wereld. Op die 4 september ging Cœuré ook nog even langs bij BNP Paribas. Op die dag ‘verraste’ de ECB de financiële markten met een nieuwe verlaging van de rentevoeten.

Diezelfde Cœuré zat ook aan tafel met een andere vermogensbeheerder, BlackRock, een dag voor de ECB details bekendmaakte van de plannen om 1.140 miljard aan staatsobligaties op te kopen.

De vice-voorzitter van de ECB, Vítor Constâncio, en de hoofdeconoom, de Belg Peter Praet, bezochten het hefboomfonds Algebris tijdens de opflakkering van de Griekse crisis eind juni. De ECB overlegde toen dagelijks over de noodleningen aan Griekse banken. Diezelfde week ging Peter Praet ook langs bij BNP Paribas en Pimco, het grootste obligatiefonds ter wereld.

Uit de gegevens die de Financial Times kon bekijken, kan niet afgeleid worden dat de kopstukken van de Europese Centrale Bank gevoelige informatie lekten tijdens hun zakelijke contacten. De regels van de ECB verbieden dat ook. Een woordvoerder van de ECB beweert dat die regels ook tijdens die contacten niet geschonden werden. Waarover die gesprekken op die cruciale momenten dan wel gingen, is niet duidelijk.

Benoît Cœuré kwam dit jaar al eens in opspraak. In mei van dit jaar sprak hij in het exclusieve Berkeley Hotel in Londen een gezelschap toe van hedge fund managers en financiële verantwoordelijken. Hij onthulde er dat de ECB nog meer staatsobligaties zou aankopen. Dat nieuws werd door de ECB pas twaalf uur later bekend gemaakt in een officieel persbericht. De ECB noemde dat toen een ‘interne procedurefout’.

Nadat de ECB de aankoopplannen bekendmaakte de ochtend na de meeting in het Londense hotel zakte de euro in enkele minuten tijd met 1,2 procent tegenover de dollar. Een slimme belegger kan daar een aardig centje aan verdienen.

take down
the paywall
steun ons nu!