(epa.org)

Meerderheid Republikeinse kiezers voor actie tegen opwarming klimaat

Een meerderheid van de Republikeinse kiezers is overtuigd dat het klimaat verandert en dat de mens daar verantwoordelijk voor is. Uit een enquête blijkt bovendien dat een meerderheid van Republikeinse kiezers schone hernieuwbare energie steunt.

woensdag 30 september 2015 15:30
Spread the love

In het Amerikaanse Congres is een overweldigende meerderheid van de Republikeinse politici sterk gekant tegen klimaatactie. Prominente senatoren en volksvertegenwoordigers uitten openlijk twijfels over de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering. Uit steeds meer onderzoeken blijkt echter dat ze hun voeling met de Republikeinse kiezer verliezen.

Een recent onderzoek bij 1200 kiezers toont aan dat 56 procent van de Republikeinse kiezers de klimaatverandering wel degelijk als een ernstige bedreiging ervaart en klimaatactie steunt. Deze studie was besteld door Jay Faison, een Republikeinse lobbyist die zijn partij van koers wil doen veranderen over de klimaatverandering. Dit bevestigt de resultaten van een eerder onderzoek begin 2015 door de Universiteit van Stanford. Die concludeerde toen ook dat de helft van de Republikeinen klimaatactie steunt.

Presidentskandidaten

Koplopers onder de Republikeinse presidentskandidaten, zoals Donald Trump of Ben Carson, ontkennen de klimaatverandering. “Ik geloof niet in de klimaatverandering”, zei Trump in een interview met CNN. Carson zei bovendien dat “er geen overweldigend wetenschappelijk bewijs is dat wat aan het gebeuren is door de mens veroorzaakt is, en niet natuurlijk is.”

Dergelijke uitspraken doen het weliswaar goed bij de rechtervleugel van de partij, maar kunnen de presidentskandidaten nog zuur opbreken. Uit deze nieuwe peiling blijkt dat 73 procent van alle deelnemende kiezers en 56 procent van de Republikeinse respondenten wel degelijk overtuigd is van de wetenschappelijke consensus rond de klimaatverandering.

Minder dan een derde van de Republikeinen gelooft nog dat de klimaatverandering onderdeel is van een natuurlijke cyclus. Amper 9 procent denkt dat er helemaal niets aan de hand is. Bijna drie vierde (72 procent) van de Republikeinse kiezers steunt tevens de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Doelwit

Als er toch een Republikeinse presidentskandidaat wordt gekozen die de klimaatverandering ontkent of ter discussie stelt, riskeert die een makkelijk doelwit te worden voor zijn Democratische tegenstander. Hillary Rodham Clinton heeft al verschillende sneren uitgedeeld naar klimaatontkenners bij de Republikeinen, met de stelling dat ze “de wetenschap ontkennen”, of “wereldvreemd” zijn.

Opvallend is wel dat Republikeinse respondenten daarnaast ook een duidelijke mening hebben over hoe die klimaatverandering dan wel aangepakt moet worden. Hoewel 83 procent gewonnen is voor meer steun aan hernieuwbare energie, is amper 10 procent het eens met de huidige aanpak van president Barack Obama. Die zet vooral in op strengere regels en heffingen via het Amerikaanse milieuagentschap EPA.

Bronnen:

Many Conservative Republicans Believe Climate Change Is a Real Threat

Poll of 1200 registered voters nationwide

take down
the paywall
steun ons nu!