Afval van het Amerikaanse vasteland stroomt toe op het strand van Kamilo Beach in Hawaii (WikiMedia Commons)

Gezonde oceanen essentieel voor voedselvoorziening

Gezonde oceanen zijn een onmisbaar deel van het ecosysteem van de aarde en essentieel voor onze voedselvoorziening, zegt José Graziano da Silva, directeur van de VN-Voedsel -en Landbouworganisatie (FAO).

dinsdag 29 september 2015 15:23
Spread the love

FAO-directeur Graziano da Silva sprak op 28 september 2015 op een bijeenkomst van Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (Small Island Developing States-SIDS). Deze landen zijn zo goed als volledig afhankelijk van de oceanen. “De oceanen zijn echter ook essentieel voor wereldwijde ontwikkeling en welvaart.”

De SIDS-bijeenkomst had plaats na de officiële lancering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) door de VN-Algemene Vergadering in New York. De veertiende Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG-14) is ‘Bewaar en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen”.

Voedselbron

Wereldwijd is vis de belangrijkste bron van proteïnen voor miljarden mensen. Ongeveer 10 procent van de wereldbevolking is voor zijn inkomsten afhankelijk van visserij. Deze sector kampt echter met een brede waaier aan problemen, waaronder overbevissing, vervuiling, verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en verzuring van de oceanen.(FAO.org)

“Er is nog tijd. We moeten de wil hebben om deze processen te keren voordat het te laat is”, zei Graziano da Silva (foto). “Door dat te doen, creëren we weerbaarheid en verminderen we de kwetsbaarheid van de visserijsector, de vissers en de inwoners van kustplaatsen. Omdat de kleine eilandstaten zelf niet verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering die hun bestaan bedreigt, is plaatselijke actie alleen niet genoeg. Er moet wereldwijd samengewerkt worden.”

 

Wetenschappelijk onderzoek

Als goed voorbeeld van samenwerking noemde hij SAMOA Pathway, een actieplan dat in 2014 is aangenomen tijdens de derde SIDS-conferentie. Dat plan richt zich op economische groei, klimaatverandering, duurzame energieproductie, vermindering van het risico op rampen en duurzaam gebruik van oceanen.

Oceanen leveren niet alleen voedsel. Ze absorberen bovendien ongeveer 30 procent van de door mensen geproduceerde CO2-uitstoot. Ongeveer 40 procent van de oceanen heeft zwaar te lijden onder menselijke activiteit. SDG14 wil in de komende jaren onder meer de vervuiling aanzienlijk terugdringen, het wetenschappelijke onderzoek naar oceanen versterken en overbevissing reguleren.

take down
the paywall
steun ons nu!