Een 13-jarige moeder krijgt goede raad voor het voeden van haar baby. Materniteitszorg tijdens de zwangerschap en de bevalling en postnatale zorg zijn essentieel om de hoge zwangerschapssterfte in Latijns-Amerika te verminderen (Municipio de Tigre, Argentina)

Tienerzwangerschap volgt vooruitgang Latijns-Amerika niet

Latijns-Amerika heeft de vijfde VN-Millenniumdoelstelling voor de vermindering van sterfte tijdens en na de bevalling en tienerzwangerschappen niet gehaald. Om de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken zal het subcontinent nog specifieke inspanningen moeten doen.

vrijdag 25 september 2015 17:41
Spread the love

Sinds 2000 heeft Latijns-Amerika meerdere Millenniumdoelstellingen (MDG’s) gehaald: extreme armoede en honger (MDG 1) en kindersterfte (MDG 4) daalden fors, er gaan nu veel meer meisjes naar school (MDG 2) en meer mensen hebben nu toegang tot drinkbaar water (MDG 7).

Voor de vijfde MDG, die onder meer de strijd tegen zwangerschaps- en geboortesterfte en tienerzwangerschappen omvat, faalde de regio echter. “Je moet de eindanalyse van de MDG’s niet afwachten om te weten dat het deficit voor deze thema’s groot is”, zegt Chileens arts Ramiro Molina, stichter van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde en de Ontwikkeling van de Adolescent.

Seksuele gezondheid

“Er werd nog te weinig geïnvesteerd in seksuele en reproductieve gezondheid van opgroeiende jongeren”, zegt hij. “Voor de preventie van zwangerschappen moeten veel meer middelen naar seksuele opvoeding gaan, zonder ideologische vooroordelen”, zegt hij.

De acht VN-Millenniumdoelstellingen werden in 2000 vastgelegd door 189 regeringsleiders en staatshoofden. Ze moesten de ontwikkelingsachterstand in verschillende sectoren tegen 2015 wegwerken of fors verminderen.

Op de VN-topconferentie van 25 tot 25 september 2015 in New York leggen regeringsleiders en staatshoofden 17 nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) vastleggen voor de periode tot 2030.

Te veel tienermoeders

Volgens een rapport van de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben van de VN (CEPAL) stierven in Latijns-Amerika in 2013 gemiddeld 85 moeders per 100.000 bevallingen in 2013. Dat is 39 procent minder dan in 1990, maar de MDG-doelstelling voor 2015 was een daling van 75 procent. Voor elke 1000 bevallingen zijn er 75 door een tienermoeder.

Tamara, nu 23, is daar een goed voorbeeld van . Op haar dertiende werd ze zwanger van haar 27-jarige vriend. Ze stopte met de school en twee jaar later kreeg ze al haar tweede kind. “Ik heb verschillende dingen nooit gekregen: geen steun van mijn ouders, maar vooral geen seksuele opvoeding”, zegt ze.

Vicieuze cirkel

Haar moeder had de lagere school niet afgemaakt. Haar vader is verslaafd aan alcohol en drugs. Haar hele jeugd zag ze huiselijk geweld en zelf werd ze door haar oudste broer verkracht. Met haar eigen kinderen wil ze het anders aanpakken. “Ik doe er elke dag alles aan opdat mijn kinderen kunnen studeren. Ik wil hen een goede opvoeding geven, zodat ze niet meemaken wat ik heb meegemaakt. Ik wil de vicieuze cirkel doorbreken.”

Alleen voorbehoedsmiddelen beschikbaar stellen volstaat niet, zegt Molina. “Zelfs al zou ik condooms en de pil uit een helikopter gooien, het zou niet effectief zijn. De mensen moeten weten hoe ze ze moeten gebruiken en daarvoor is opvoeding en onderwijs nodig.”

Bron: Latin America to Adopt SDGs, Still Lagging on Some MDGs

take down
the paywall
steun ons nu!