“Het zijn allemaal profiteurs”

“Het zijn allemaal profiteurs”

dinsdag 15 september 2015 19:20
Spread the love

“Het zijn allemaal profiteurs.” Dat is wat veel mensen denken over mensen die – al dan niet tijdelijk – moeten terug vallen op onze sociale zekerheid. Terwijl er heel wat veerkracht uitgaat van mensen die vaak voor veel gesloten deuren staan en dat er een grote wil is om te werken, ondanks heel wat barrières. En dat is een verhaal dat veel minder vaak verteld wordt. Iets waar De Nieuwe Start, een reeks over sociale economie op ROB-tv, iets aan wil doen.

Afgelopen vrijdag werd de tweede aflevering uitgezonden (http://www.robtv.be/nieuws/vlaams-brabant/de-nieuwe-start-aflevering-2 ). We leerden Singh Amarjit kennen, een Sikh die 22 jaar geleden moest vluchten uit zijn thuisland. Zonder zijn gezin, zonder zijn kinderen. Hij poetst bussen van De Lijn, voor een loon dat iets hoger ligt dan een leefloon. Amarjit wil niet profiteren. Hij wil werken. En hij hoopt dat hij ooit zijn vrouw naar België kan halen.

Etienne was jarenlang zelfstandige. Tot hij failliet ging. Met veel moeite schraapte hij zichzelf bij elkaar, en is nu klusjesman bij Wonen&Werken. “Wat mij gelukkig maakt, is dat ik kan gaan werken”, zegt hij. Etienne weigert thuis te blijven, ondanks zware gezondheidsproblemen.

We zien hem samen met zijn collega’s een keuken plaatsen in een schooltje in Egenhoven. Een van die collega’s was eveneens zelfstandige. Tot zijn zaak over kop ging, en hij zes maanden in een auto moest leven. “Ik heb zwarte sneeuw gezien. Maar ik sta er terug. Dankzij Wonen en Werken heb ik die kans. Want ergens anders nemen ze geen 50-plussers aan, wat ze ook zeggen. Ze schrijven je af.”

De verhalen van De Nieuwe Start tonen dat het werkelijk iedereen kan overkomen. De ene moment draait je bedrijfje goed. Een jaar later kun je geen dak meer boven je hoofd hebben. Opnieuw beginnen, opnieuw iets opbouwen, dat kan dankzij de sociale economie. De andere weg is steeds dieper wegzakken. En dat is nefast voor die mensen, maar ook voor de maatschappij.

Gert Wolfs, begeleider bij IGO Leuven, verwoordt goed wat tewerkstelling bij de sociale economie betekent voor onze samenleving: “Je wint op twee vlakken. Je haalt een hoop volk van de straat, dat een groot risico heeft om ten laste te zijn van de maatschappij en gevoeliger is voor verslavingen of criminaliteit. En ten tweede voeren ze een hoop werk uit een ander enkel wilt doen als het een zware crisis is, om het zo te zeggen.”

Vele Leuvenaars en studenten weten niet hoe de sociale economie hun dagdagelijks leven mee vorm geeft. Of het nu gaat over het reinigen van de bushokjes, het proper houden van de het openbaar domein, het onderhoud van publiek groen, het nieuw leven geven aan fietswrakken en weesfietsen, klussen op scholen…Via sociale tewerkstelling krijgen heel wat mensen, met verschillende achtergronden, kansen en een houvast. Ze zijn gegarandeerd van hun rechten en worden ook betaald voor hun werk. Het zijn geen gratis klusjes, maar volwaardig werk.

De sociale economie geeft met andere woorden mensen nieuwe kansen, in vele gevallen zelfs een ‘nieuwe start’. 

Vanaf 4 september brengt ROB-TV acht weken lang, elke donderdag en vrijdag, het unieke verhaal van acht mensen die moedig getuigen over hun ‘nieuwe start’.

ROB-tv lanceert deze nieuwe spraakmakende reportagereeks, in samenwerking met Leuvens productiehuis Nieveranst en met steun van de stad Leuven.

take down
the paywall
steun ons nu!