Privésector palmt Mexicaanse energiesector in

De Mexicaanse regering maakt steeds vaker gebruik van publiek-private samenwerking (PPS) in grote energieprojecten. Dat maakt alles minder transparant, zeggen critici.

vrijdag 11 september 2015 14:09
Spread the love

De grote energiehervorming van 2013, de belangrijkste in tachtig jaar, opende de Mexicaanse energiesector voor privaat en internationaal kapitaal. Staatsoliebedrijf Pemex werkt sindsdien steeds vaker samen met de privésector, via publiek-private samenwerking (PPS).

Moeilijk te traceren

“En niet met om het even wie, het gaat om enorme bedrijven”, zegt Omar Escamilla, energiespecialist van de organisatie Poder. Volgens Escamilla praat Pemex weinig over die samenwerkingsprojecten. “Ze zijn moeilijk te traceren. De PPS-projecten worden opgezet met bedrijven die in fiscale paradijzen zijn ingeschreven. Daardoor is de Mexicaanse justitie beperkt wanneer ze verantwoording vraagt of rapporten wil over de inzet van de middelen.”

Volgens de Wet op Publiek-Private Samenwerking uit 2012, die in 2014 werd herzien, zijn contracten van meer dan veertig jaar mogelijk en kan de overheid eigendommen onteigenen voor projecten die volledig of gedeeltelijk door privébedrijven worden uitgevoerd.

Op federaal niveau heeft Mexico 29 van die PPS-projecten lopen, in de deelstaten ook nog eens 20.

Pemex

Pemex werkt onder meer samen met het Amerikaanse Sempra Energy in Gasoductos de Chihuahua, de grootste speler op de Mexicaanse aardgasmarkt, met het Britse Petrofac en Amerikaanse Schlumberger voor winningsprojecten in Tabasco, en met het Mexicaanse Mexichem in het petrochemische complex Planta Clorados III.

Gasoductos de Chihuahua wordt verantwoordelijk voor de werking en het onderhoud van de gasleiding Los Ramones, de grootste investering in gasinfrastructuur in een halve eeuw. De 900 kilometer lange leiding moet gas van het centrum van het land naar de grens met de VS brengen.

Geen transparantie

“Om deze mechanismen grondig te kunnen evalueren is nood aan toezicht, verantwoording en transparantie en die zijn er nog niet”, zegt Arturo Oropeza van het Instituut voor Economisch Onderzoek van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. “Er ontbreken instrumenten om dit te doen en daardoor ontbreekt een totaalbeeld op wat er gebeurd is.”

Ook de Inter-Amerikaanse Bank voor Ontwikkelingsbank wijst op een gebrek aan transparantie. In een rapport stelt de bank dat degelijk onafhankelijk toezicht op de uitvoering van de contracten ontbreekt en dat de grootste projecten zijn toegewezen na rechtstreekse onderhandelingen waarbij slechts één kandidaat was, terwijl de wet hier aanbestedingen met meerdere kandidaten vereist.

take down
the paywall
steun ons nu!