Het Great Barrier Reef (foto NASA Goddard Space Flight Center)

Australische ministers lachen met gevolgen zeespiegelstijging voor Pacifische eilanden

De Australische minister van Immigratie Peter Dutton was zich niet bewust van een microfoon toen hij met premier Abbott grapjes maakte over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor de bevolking op de eilanden.

vrijdag 11 september 2015 14:31
Spread the love

Dutton was in gesprek met de Australische Premier Tony Abbott terwijl etnische delegaties zich klaarmaakten voor een rondetafelgesprek. Hij noemde de trage gang van zaken “Cape York time”, een referentie naar de zogenaamd lakse gevoel voor stiptheid in afgelegen en inheemse gemeenschappen.

Premier Abbott, die eerder deze week op bezoek was in de Pacific om te praten over de klimaatverandering, antwoordde “daar hadden we eerder ook al mee te maken in Port Moresby”. Dutton, zich niet bewust van de microfoon boven zijn hoofd, repliceerde met de grap dat “tijd niet veel betekenis heeft als je binnenkort, weet je wel, de golven tegen je voordeur hoort klotsen.”

Abbott lachte met de grap, tot minister van Sociale Dienstverlening Morrisson zich naar de twee toeboog en ze waarschuwde dat er een microfoon boven hun hoofd hing. Op de beelden is duidelijk te zien hoe Dutton verstijft als hij zich bewust wordt van zijn uitschuiver.

Oppositie

Dutton weigerde op de persconferentie achteraf commentaar te geven op het incident, maar de oppositie maakte er meteen brandhout van. De leider van Labor Bill Shorten, noemde het “een slechte grap van een minister die zelf een slechte grap is.” Ook Abbott lag onder vuur omdat hij met de grap lachte.

“Voor veel inwoners van de eilanden in de Pacific heeft de stijgende zeespiegel een fundamenteel effect op hun leven”, zegt schaduwminister voor Buitenlandse Zaken Tanya Plibersek. “Ze zien hun gewassen vernield, hun huizen en zelfs hun bestaan bedreigd. Hun zaak is wanhopig en al wat deze premier kan doen is ermee lachen.”

Larissa Waters van de Australische groenen vreest dat de opmerking een blik biedt op de echte houding van de regering achter de schermen. “Wat zeggen deze clowns nog allemaal als de microfoons uit staan? Beeld je in hoe het er op de ministerraden aan toe gaat. Wat we vandaag gezien hebben is pure minachting voor het overleven van onze Pacifische buren en onze eigen kustgemeenschappen. We praten over het leven van mensen, en deze regering lacht ermee.”

take down
the paywall
steun ons nu!