De Caroline Atoll, tussen Long ISland and Nake Island, twee van de eilanden vande eilanden staat Kiribati in de Stille Oceaan (CC-WikiMedia Commons)

Eilandstaten Stille Oceaan bannen Australië voor zijn steenkoolbeleid

Zes eilandstaten in de Stille Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe steelkoolmijnen. Wegens zijn rabiaat beleid om verder te investeren in steenkoolmijnen, overwegen de eilandstaten om Australië uit hun samenwerkingsverband te stoten.

dinsdag 8 september 2015 15:51
Spread the love

Leiders van de zes eilandstaten Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau, de Cookeilanden en Tuvalu kwamen op 7 septmeber 2015 bijeen ter voorbereiding van het Pacific Islands Forum in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit forum is een internationaal samenwerkingsverband van de eilandstaten in de Stille Oceaan sinds 1971, dat ijvert voor de sociaal-economische ontwikkeling van de betrokken landen.

In een gemeenschappelijke verklaring eisen zij dat de wereld de wereldwijde temperatuurstijging onder 1,5 graden Celsius houdt en vasthoudt aan het principe dat de vervuiler betaalt. Energieproductie door verbranding van steenkolen draagt aanzienlijk tot de uitstoot van CO2, een van de broeikasgassen die een opwarming van de aarde veroorzaken.

Overstromingen

Wereldwijd wonen volgens de VN meer dan 62 miljoen mensen in kleine eilandstaten. Niet alleen voor de eilanden in de Stille Oceaan dreigen door de stijgende zeespiegel overstromingen en erosie, dat geldt ook voor bijvoorbeeld eilanden in het Caraïbische gebied.

Het eveneens in de Stille Oceaan gelegen Australië staat erom bekend groot voorstander te zijn van het gebruik van steenkolen. In oktober 2015 zei de Australische premier Tony Abbott bij de opening van een nieuwe steenkolenmijn in de provincie Queensland, dat steenkolen van vitaal belang zijn voor de wereld en dat ze “niet gedemoniseerd” moeten worden.

Op het Pacific Island Forum zijn zestien landen uit de regio aanwezig. Klimaatverandering is een van de agenda-onderwerpen, naast onder meer visserij, informatie- en communicatietechnologie en de situatie op West-Papoea. De lidstaten van het forum overwegen om Australië uit de organisatie te stoten, omwille van de onwil van het land om iets aan de klimaatverandering te doen.

Bronnen:

Pacific Islands Forum: Australia may be asked to leave group unless action taken on climate change

Pacific Islands leaders gather to address climate change

take down
the paywall
steun ons nu!