(foto Kanya D’Almeida/IPS)

Dit jaar al record aantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika

De stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika zal dit jaar alle records breken. De eerste vier maanden van 2015 werd 18 procent meer dieren gedood dan dezelfde periode vorig jaar.

woensdag 13 mei 2015 11:17
Spread the love

Tot eind april doodden stropers 393 neushoorns in het land, waaronder 290 in het Krugerpark. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 331 neushoorns, waaronder 212 in het Krugerpark.

Het was de minister van Milieu van Zuid-Afrika, Edna Molewa, die de cijfers bekend maakte op een persconferentie in Pretoria.

Arrestaties

Het nationaal park Kruger grenst aan Mozambique en is de habitat van Zuid-Afrika’s grootste populatie neushoorns. Het dier is fel begeerd bij stropers wegens zijn hoorn, die vermalen gebruikt wordt in traditionele medicijnen.

Ondanks de inspanningen om de stroperij van neushoorns tegen te gaan wordt de laatste jaren telkens opnieuw een record gebroken. Vorig jaar werden in totaal 1215 neushoorns gedood. In 2013 waren dat er 1004, in 2012 668, en in 2011 448.

Molewa had ook goed nieuws te melden: de arrestatie van stropers steeg van 96 tijdens de eerste vier maanden van vorig jaar naar 132 dit jaar. Anderzijds wil dat zeggen dat meer stropers aan het werk zijn.

Johan Jooste van de South African National Parks (SANParks) schat het aantal personen actief in de stroperij in Zuid-Afrika op 6000. Volgens hem zijn dat niet enkel stropers maar ook chauffeurs en andere tussenpersonen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!