Feest van de Arbeid

donderdag 30 april 2015 11:20
Spread the love

De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. (Wikipedia)

Morgen is het niet zomaar de Dag van de Arbeid. Het is het Feest, de viering, en dus ook een vrije dag. Reden om te vieren is de invoering van de 8-urige werkdag destijds, de zogenaamde evenredige etmaalverdeling.

In ‘Ode aan de Arbeid’ uit 2009 schrijft filosoof Alain de Botton:

Het opmerkelijkste kenmerk van de moderne arbeid is uiteindelijk misschien wel iets wat in onszelf zit, een aspect van onze mentaliteit: de wijdverbreide overtuiging dat ons werk ons gelukkig moet maken.

Voor geruime tijd werd arbeid beschouwd als iets waar men zich best weg van hield. De Grieks-Romeinse samenleving stelde dat arbeid bij voorkeur aan slaven werd overgelaten. Zowel Plato als Aristoteles geloofden dat voldoening enkel kon worden behaald middels een vermogen waarmee men aan dagdagelijkse klussen kon ontsnappen. Op die manier zou men zich volledig wijden aan het contempleren over ethische en morale kwesties.

Toch is het opzet van de Botton in ‘The Pleasures and Sorrows of Work’ (de oorspronkelijke Engelstalige titel van het boek) precies het tegenovergestelde en wil hij ons vooral de geneugten van arbeid onder ogen doen zien. Hij trekt op pad met een koekjesfabricant, een schilder, een accountant en een loopbaanbegeleider, wat ons de kwaliteit van werk doet smaken.

Het Feest van de Arbeid is tweeledig: enerzijds wordt arbeid als dusdanig gehuldigd en anderzijds mag er genoten worden van de tijd waarin we er gespaard van blijven. Daarin een evenwichtige afwisseling bekomen is een wens die wij met zijn allen kunnen delen.

De grondtoon van de Dag van de Arbeid is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid. (Wikipedia)

Tijdens de International Workers’ Day wordt vaak nog het strijdlied ‘De Internationale’ gespeeld. Op de vooravond van het feest zullen we met de band KARL MASCARA deze hymne ten gehore brengen. 

Vanavond zijn er overal in Vlaanderen en Brussel concerten van lokale groepen in het kader van ‘Lokale Helden’. KARL MASCARA treedt gratis op om 20u30 in Muziekcentrum Trix.

U bent toch ook van de partij?

http://www.trixonline.be/nl/programma/lokale-helden-grimmsons-b-karl-mascara-b-tungsten-b/1490/

take down
the paywall
steun ons nu!