Foto: Samenlevingsopbouw

“Moet je nu echt Erik of Peter heten om te mogen werken?”

Vanochtend 20 maart voerde een coalitie van gelijke kansenverenigingen samen met werkzoekenden actie op een brug boven de Antwerpse ring. Ze vragen aandacht voor de problemen die mensen met een migratieachtergrond ondervinden wanneer ze werk zoeken.

vrijdag 20 maart 2015 11:08
Spread the love

Stop discriminatie. Praktijktesten nu, staat op het grote spandoek te lezen dat de actievoerders tonen aan het voorbijrijdende verkeer. Samenlevingsopbouw Antwerpen, Kif Kif, Hand in Hand en Movement X Antwerpen sloegen daarvoor de handen in elkaar.

De verenigingen eisen dat er snel werk gemaakt wordt van een juridisch kader voor praktijktesten. Dat soort testen dient om te kijken of bedrijven discrimineren tijdens aanwervingsprocedures. De Antwerpse actievoerders pleiten ervoor dat de overheid bedrijven actief en systematisch laten opbellen met zogeheten mystery callers die zich aanmelden voor een vacature. Op die manier kan snel blijken of er al dan niet sprake is van discriminatie en kan er gevolg aan gegeven worden.

“Als we op de toeterende, met lichten knipperende en zwaaiende chauffeurs mogen afgaan, dan kunnen we het officieel bevestigen: er is een draagvlak om discriminatie aan te pakken. Doe het dus gewoon,” klinkt het.

Startschot

De verenigingen onderstrepen dat ze niet tegen bedrijven of werkgevers zijn. “Integendeel, we
pleiten voor meer tewerkstellingskansen, dus hebben we bedrijven nodig.” Maar er moet wel komaf gemaakt worden met discriminatie op de arbeidsmarkt.

“We staan
op een keerpunt. Na een juridische strijd van veertien jaar werd interimkantoor
Adecco veroordeeld tot een schadevergoeding aan de burgerlijke partijen. Het
Minderhedenforum bracht hun onderzoek naar buiten over discriminatie bij
dienstenchequebedrijven. Er komen hoorzittingen over discriminatie in het
Vlaams Parlement. Het moment is er om de knoop door te hakken.”

De actie van vandaag is het startschot van een reeks. “Vanaf vandaag zullen onze slogans regelmatig in alle Vlaamse steden opduiken.”  

take down
the paywall
steun ons nu!