Studenten bezetten universiteit Amsterdam

Sinds vrijdagochtend bezetten Amsterdamse studenten een gebouw van de universiteit. Tot op vandaag willen ze niet wijken. De bezetting gaat door. De Universiteit van Amsterdam (UvA) zit verveeld met de zaak.

maandag 16 februari 2015 17:08
Spread the love

In de vroege ochtend van 13 februari drongen studenten het Bungehuis binnen in Amsterdam. Het Bungehuis is eigendom van de Universiteit van Amsterdam.

De bezetters noemen zichzelf “de nieuwe universiteit”. Het zou niet alleen om studenten gaan. Ook docenten doen mee en hebben sympathie voor de bezetting. In totaal zijn enkele tientallen bezetters betrokken.

De bezetting is vooral een teken van onvrede. De actievoerders eisen dat de besparingen in het hoger onderwijs worden stopgezet. Maar de actievoerders willen ook meer democratie aan de universiteit en meer werkzekerheid voor het personeel.

Vrijdag kregen de actievoerders het bevel van de politie om het gebouw te verlaten. Maar dat bevel werd genegeerd. Ook aan de oproep van de rector om het pand te verlaten, werd geen gehoor gegeven. De actievoerders gaan vastbesloten door.

Aan de Volkskrant verklaarde één van de actievoerders: “Als we nu weggaan, hebben we geen drukmiddel meer.” Volgens de actievoerders proberen de studenten al maanden te onderhandelen met de universiteit. Omdat de universiteit maar niet luisterde, werd uiteindelijk gekozen voor een bezetting.

Meer info vind je op deze blog

take down
the paywall
steun ons nu!