#geengevechtsvliegtuigen

De Crem zet lobby voor F-35 Lightning II verder

dinsdag 3 februari 2015 12:50
Spread the love

Zoals we vandaag op Knack.be kunnen lezen heeft Pieter De Crem zijn lobbytaken terug opgenomen en promoot hij de F-35 Lightning II (of Joint Strike Fighter – JSF). Kostprijs voor aankoop +/- €6.000.000.000 (6 miljard euro), en +/- €240.000.000 per jaar om ze te gebruiken.

Als gewezen minister van Defensie zou hij echter moeten weten dat zijn belangrijkste argumenten geen steek houden.

  • De economische opbrengst voor België wordt vergeleken met de aankoop van de F-16 (die 3 keer meer zou opgebracht hebben aan bestellingen dan de kostprijs voor de aankoop). Hij suggereert dat dit ook zo zal zijn voor de F-35, maar niets is minder waar. België was van bij het begin bij de ontwikkeling van de F-16 betrokken en kon zo op bestelling rekenen voor het aanleveren van onderdelen. Dit is bij de F-35 niet zo, België is nog altijd niet (in tegenstelling tot wat Crembo droomt) in de ontwikkeling van de F-35 gestapt. Ten tweede werden er veel meer F-16’s verkocht dan gepland, wat de productiekost goedkoper maakte. Voor de F-35 geldt net het omgekeerde. Door de hoge kostprijs worden bestelling teruggeschroeft, wat de productie kost net laat stijgen. Tot slot, en toch geen detail, de winsten kwamen natuurlijk de aandeelhouders toe in de wapenindustrie en niet de Belgen. Zij hebben ook bij de aankoop van de F-16 al de kosten mogen dragen.
  • De Belgische geloofwaardiheid zou op het spel staan. De bijdrage in NAVO of andere oorlogen van België is minimaal. Nemen we het voorbeeld van Libië. De kosten voor de oorlog liepen volgens schattingen op tot 3 à 4 miljard dollar. De Belgen draagden +/- 50 miljoen euro bij of om en bij de 2%. België bombardeerde met 6 vliegtuigen, Frankrijk met 76, de VS minimum 66  en Groot-Brittannie met 26 etc… . Ook hier heeft België slechts 2 symbolische procenten bij gedragen tot de oorlogsinspanningen. De geloofwaardigheid van België in de NAVO hangt dan ook niet af van het aantal vliegtuigen dat het stuurt maar heeft vooral te maken met de onvoorwaardelijke ideologische ondersteuning van de interventieoorlogen van de NAVO en het huisvesten van het hoofdkwartier van de NAVO op Belgische grondgebied.

Tijd om ons te roeren dus en deze aankoop tegen te houden (teken hier de petitie: http://www.intal.be/nl/article/geen-gevechtsvliegtuigen-teken-de-petitie). Niet?

take down
the paywall
steun ons nu!