Piepende ballonnen in het Atheneum MXM in Merksem
Lora Hasenbroekx

Open brief van VSK-voorzitster Lora aan minister van Onderwijs Hilde Crevits

Naar aanleiding van de besparingen op het Onderwijs maken jongeren zich zorgen. Op 3 januari is er de actie ‘Blaas leven in onze toekomst’. De voorzitster van de Vlaamse Scholierenkoepel zet haar kracht bij door zich publiekelijk tot de minister te richten. "Kan u ons garanderen dat ons onderwijs even sterkt blijft?" Wat er nu dreigt te gebeuren, maakt het perspectief ongewis. De jongeren willen andere, creatieve oplossingen. In naam van de toekomst.

maandag 2 februari 2015 14:11
Spread the love

Beste minister Crevits,

Ik ga eerlijk zijn, ik ben ongerust. Onze scholen gaan het binnenkort met minder moeten doen en dat die besparingen gevolgen gaan hebben voor de kwaliteit van ons onderwijs, is niet te vermijden. Bovendien is de kans groot dat er ook de komende jaren nog besparingen volgen. Niet echt bemoedigende berichten dus. Wij vinden onze toekomst belangrijk genoeg om hoog op de agenda te blijven staan.

Eind 2014 werd er al veel geprotesteerd en kwam iedereen op straat. Wij waren daar toen niet bij, onze examens kregen op dat moment voorrang. Maar dat wil niet zeggen dat we ons geen zorgen maken. Minder werkingsmiddelen voor scholen en clb’s, dat zijn de gevolgen van de besparingen in onderwijs. Maar wat wil da nu zeggen voor ons en voor de kwaliteit van onze lessen?

Dat de verwarming misschien een graadje lager zal moeten staan, daar kunnen we mee leven. Maar daar zal het helaas niet bij blijven. Zullen scholen die pas gestart zijn met een bouwproject om hun oude en versleten schoolgebouwen te vernieuwen dat nog kunnen afwerken? Zal mijn klasgenoot met dyslexie de les nog kunnen volgen dankzij een speciaal computerprogramma? Zal een leerling met faalangst nog ongemerkt en discreet met haar problemen bij het clb terecht kunnen? Zal onze uitstap naar Normandië waar we leren over het eind van de Tweede Wereldoorlog volgend jaar nog kunnen doorgaan?

Onderwijs moet ons klaarstomen voor onze toekomst. En als er nu op één ding niet mag bespaard worden, dan is het wel op onze toekomst. Mevrouw de minister, kan u ons garanderen dat ons onderwijs even sterkt blijft met minder geld? Kan u onze school ondersteunen om de juiste financiële beslissingen te maken, zodat de schoolfactuur niet omhoog gaat en de kwaliteit van ons onderwijs top blijft nu en de komende jaren? Wil u er mee voor zorgen dat leerlingen niet de dupe worden van besparingen? En beste directeur, praat met ons over de gevolgen die de besparingen op onze school gaan hebben. Misschien vinden we samen wel creatieve oplossingen om de onderwijskwaliteit hoog en de schoolfactuur laag te houden.

In’t kort: blijf in onze toekomst investeren! De toekomst dankt u.

Lora Hasenbroekx
Voorzitster Vlaamse Scholierenkoepel vzw

****

Op dinsdag 3 februari laten leerlingen op verschillende scholen in Vlaanderen tijdens de middagspeeltijd hun bezorgdheid over de gevolgen van de besparingen blijken. Zij zullen enkele minuten lang ballonnen piepend leeg laten om hun boodschap ‘Blaas leven in onze toekomst’ kracht bij te zetten. De Vlaamse Scholierenkoepel werkte daarvoor samen met de leerlingenraad van het Atheneum van Merksem. ‘Wij zijn het niet zo eens met alles wat de overheid aan het veranderen is. Wij willen betogen, niet hard en agresief, maar op een rustige manier. We willen vijf minuten lang op onze speelplaats een signaal geven. Een teken dat er leven moe geblazen worden in onze toekomst’, klinkt het daar.

take down
the paywall
steun ons nu!