DOSSIER: De Cubaanse gezondheidszorg… relevant voor de Europese besparingspolitiek?

donderdag 6 november 2014 15:35
Spread the love

De Cubaanse gezondheidszorg behoort tot de beste gezondheidssystemen van de wereld. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden slaagde men erin een universeel, toegankelijk en gratis systeem op poten te zetten, met opzienbarende resultaten. De Cubaanse regering vertrok vanuit het principe dat iedereen recht heeft op een kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Het recht op gezondheid is dé hoeksteen van het Cubaanse gezondheidssysteem.

Cuba bewijst dat het recht op gezondheid realiseerbaar is. Meer zelfs, Cuba bewijst dat dit mogelijk is in moeilijke economische omstandigheden. Het eiland had en heeft nog steeds te lijden onder een slecht economisch klimaat, met beperkte financiële mogelijkheden tot gevolg. Maar ondanks dit alles beschikt men over een alom geprezen gezondheidssysteem. 

Westerse beleidsmakers verstoppen zich achter krimpende overheidsfinanciën om te snijden in de gezondheidszorg. De alomtegenwoordige besparingslogica en –ideologie is voor vele politici een vrijgeleide om de gezondheidssystemen in Europa af te bouwen. 

FOS en de Vrienden van Cuba willen met dit dossier over gezondheidszorg in Cuba het volgende duidelijk stellen: het recht op gezondheid kan alleen gerealiseerd worden met voldoende politieke wil. Een universele, toegankelijke gezondheidszorg uitbouwen is een politieke keuze. Net zoals het uithollen en afbouwen van een gezondheidssysteem, ook dát is een politieke keuze. 

DOSSIER: De Cubaanse gezondheidszorg

Kom alles te weten over de uitzonderlijke gezondheidszorg in Cuba. van eerstelijnshulp en toegang tot medicijnen tot seksuele diversiteit en vergrijzing; deze brochure biedt een uitgebreide inkijk in het Cubaanse gezondheidssysteem.

Raadpleeg de brochure online FOS-dossier: De Cubaanse gezondheidszorg of vraag een gedrukt exemplaar aan via info@fos-socsol.be 

take down
the paywall
steun ons nu!