Frankrijk: bankier wordt minister

De Franse president Hollande heeft opdracht gegeven om de regering te herschikken. Dat is een antwoord op de aanhoudende economische crisis die Frankrijk treft. Opvallend: de nieuwe regering bestaat vooral uit getrouwen van Hollande. Daar behoort ook een voormalige bankier van de Rothschild Group toe.

woensdag 27 augustus 2014 16:22
Spread the love

Emmanuel Macron wordt de nieuwe minister van Economie in Frankrijk. Macron is reeds lang een vertrouweling van de socialistische president Hollande. Hij was voordien onder andere de financiële adviseur van Hollande.

Het is opvallend dat Hollande kiest voor Macron. Want de 36-jarige Macron staat bekend om zijn eerder liberale standpunten. Voor hij politiek actief werd, was hij als zakenbankier werkzaam bij de Rothschild Group.

Met de benoeming van Macron als minister van Economie wil Hollande afrekenen met enkele linkse critici in zijn regering. Sommige van zijn ministers verweten Hollande een te strenge besparingspolitiek. De vorige minister van Economie, Arnaud Montebourg, nam het voortouw in die kritiek.

Daarom is het veelzeggend dat Montebourg wordt vervangen. Het toont aan dat Hollande een meer rechtse koers wil varen. Vermoedelijk in een poging om de Franse economie opnieuw op de rails te krijgen. Maar of dit effectief zal lukken, is zeer de vraag.

take down
the paywall
steun ons nu!