Opinie - Cavaria

Çavaria en WJNH verbolgen over uitspraken directeur-generaal openbaar onderwijs Brussel

Çavaria en Wel Jong Niet Hetero zijn verbolgen over de uitspraken van directeur-generaal van het openbaar onderwijs van de stad Brussel, Charles Huygens. Huygens raadde leerkrachten aan voorzichtig te zijn met uitspraken over hun geaardheid. Volgens belangenverdedigers çavaria en WJNH moeten holebileerkrachten openlijk zichzelf kunnen zijn als ze dat wensen en moet de school hen daarin steunen.

dinsdag 19 augustus 2014 16:09
Spread the love

Çavaria en WJNH streven al jaren naar een veilige en open schoolomgeving voor zowel leerkrachten als leerlingen. “Taboes doorbreek je alleen door openlijk te praten. Onbekend is onbemind, daarom zijn rolmodellen ook zo belangrijk. Leerkrachten – of ze nu holebi of hetero zijn, uit de kast zijn of niet – spelen dus een sleutelrol in het bespreekbaar maken van homoseksualiteit”, verklaart çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

“Vragen aan leerkrachten om hun geaardheid te verzwijgen is niet alleen nefast voor het welzijn van leerkrachten maar ook voor de leerlingen. Je geeft het signaal dat holebi-zijn iets is wat je best voor jezelf houdt. Je bevestigt heteronormativiteit in plaats van het te doorbreken. Een school hoort een weerspiegeling te zijn van de maatschappij en die is niet 100% heteroseksueel, blank, middenklasse, cisgender en valide.”

“Seksuele geaardheid is geen keuze”, zegt Borghs. “Bovendien wordt er niet gevraagd te zwijgen over je geaardheid, maar over homoseksualiteit. Ik kan me niet inbeelden dat heteroleerkrachten hetzelfde advies meekrijgen van hun directie. Scholen moeten de autonomie van leerkrachten respecteren en de beslissing om open te zijn over hun geaardheid aan henzelf laten.”

“Mensen vragen om in de kast te blijven gaat in tegen alles waar we als samenleving voor willen staan,” zegt WJNH-woordvoerder Michiel Vanackere, “het is de onverdraagzaamheid van mensen tolereren en de echte problemen gewoon negeren. Gaan we nu echt aan leerkrachten, en bij uitbreiding leerlingen, zeggen dat ze vooral zichzelf niet mogen zijn?”

Borghs en Vanackere vragen zich af wat het effect op de brede maatschappij is: “Iedereen heeft de mond vol van de strijd tegen homo- en transfobie, maar men beseft blijkbaar niet dat het onbespreekbaar maken van homoseksualiteit in het onderwijs en het wegmoffelen van holebi’s homofobie net in de hand werkt.”

Onderwijs is een van de belangrijkste actiedomeinen van Cavaria. De organisatie geeft educatief materiaal uit en organiseert trainingen voor zowel het hoger, middelbaar, lager als kleuteronderwijs. “Meneer Huygens betreurt het dat de leerkracht in kwestie geen contact opnam met hen. Wij betreuren dat meneer Huygens geen contact opnam met ons”, aldus Borghs. “Wij zijn in ieder geval bereid om samen te zitten. Je bent nooit te oud om bij te leren, nietwaar?”

take down
the paywall
steun ons nu!