De bleke huid van het blanke’ ras’ is afkomstig van de primitiefste holbewoner, de Neanderthaler

Huid van het blanke ‘ras’ afkomstig van de Neanderthaler

zaterdag 2 augustus 2014 12:33
Spread the love

In 2003 werd voor het eerst het menselijk genoom volledig in kaart gebracht. In 2010 werd het volledige Neanderthaler-genoom ontrafeld. Dat gaf als verrassend resultaat dat een paar procent van het moderne menselijk genoom van de Europese mens afkomstig is van de Neanderthaler. Dit geldt niet voor de Afrikaanse mens, deze bezit geen Neanderthaler DNA. Daaruit kunnen we besluiten dat er seksueel contact, en dus uitwisseling van genetisch materiaal, moet geweest zijn tussen de moderne mens (homo sapiens of HS) en de Neanderthaler, met vruchtbare nakomelingen, vlak voor de HS Afrika verliet om naar Europa te migreren. Dat moet plaatsgehad hebben in het Midden-Oosten, tussen de 100.000 en 45.000 jaar geleden. 

Zopas hebben onderzoekers van Havard ook enkele eigenschappen van dit Neanderthaler DNA in de Europese mens kunnen ontrafelen. Het zijn genen die betrekking hebben op de keratine productie in huid, nagels en haren. Maar ook het gen BNC2 dat betrokken is bij de pigmentatie van de huid is afkomstig van de Neanderthaler. M.a.w. de kleur en de vorm van haar, nagels en huid van de Europese blanke man wordt gedeeltelijk bepaald door Neanderthaler DNA.

Vanuit evolutionair perspectief bekeken is dat ook logisch. De Neanderthaler verbleef al een paar honderdduizend jaar op het Europese continent, wanneer de HS er toekwam. De Neanderthaler had zich evolutionair op die lange periode al kunnen aanpassen aan het koudere en minder zonnige klimaat door te verbleken. Hierdoor is er bij minder zon meer vitamine D productie via de huid mogelijk, vergeleken met de zwartkleurige hominide. Vit. D is cruciaal bij de botvorming en dus cruciaal om te overleven en te reproduceren. De HS zou zich waarschijnlijk nooit op zichzelf op een periode van een paar tienduizend jaar evolutionair hebben kunnen aanpassen aan het Europese klimaat. Die aanpassing is dus gebeurd dankzij de hulp van de Neanderthaler.

De uittocht uit Afrika van de HS is pas mogelijk geworden na met de Neanderthaler. Deze ontdekking betekent een zoveelste wetenschappelijke mokerslag voor het biologisch racisme. De bleke kleur van het zogenaamde superieure blanke ras is afkomstig van een inferieure hominide, de Neanderthaler.

Wil je meer hierover weten? Schrijf je dan in (tot 6 augustus) op de driedaagse vorming op de Marxistische Zomeruniversiteit van 18-20 augustus 2014, ‘Marx, Darwin en het sociaaldarwinisme, toen en nu. De impact van de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen.’ www.marx.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!