Sociale programma’s Brazilië boeken resultaten

Sociale programma’s Brazilië boeken resultaten

Brazilië is één van de landen waar de menselijke ontwikkelingsindex (HDI) de voorbije dertig jaar het sterkst steeg. Dat blijkt uit het nieuwe Human Development Report van de VN. De sociale programma’s van de laatste jaren boekten opmerkelijke resultate

vrijdag 1 augustus 2014 10:24
Spread the love

DeWereldMorgen.be

Op 24 juli 2014 publiceerde het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) haar nieuwe rapport over menselijke ontwikkeling. Brazilië staat op de 79ste plaats in een lijst van 167 landen. De menselijke ontwikkelingsindex meet de levensduur, de levensstandaard en het onderwijsniveau op een schaal van 0 tot 1 (een hoger cijfer betekent een hogere graad van menselijke ontwikkeling).

Andréa Bolzon, coördinator van de Menselijke Ontwikkelingsatlas in Brazilië, zegt dat het land er sterk op vooruit is gegaan de laatste decennia. De atlas levert de landelijke data van Brazilië aan het VN-rapport. “Maatregelen zoals het verhogen van het minimumloon, het verminderen van raciale ongelijkheid, het promoten van werk en sociale programma’s hebben voor grote verbetering gezorgd”, legt Bolzon uit.

Jorge Chediek, vertegenwoordiger van UNDP in Brazilië, bevestigde tijdens de presentatie van de gegevens in Brazilië dat het land op de goede weg is. In 2013 was de gemiddelde levensverwachting in Brazilië 73,9 jaar. Gemiddeld gaan de Brazilianen 7,2 jaar naar school. Het bruto jaarlijkse inkomen per persoon bedraagt gemiddeld zo’n 10.600 euro. Ten opzichte van 1980 steeg de HDI van Brazilië met 36,4 procent.

Toch blijft het een heel ongelijk land, onderstreept Bolzon. “Er moet geïnvesteerd worden in kwalitatieve publieke systemen, vooral gezondheidszorg en onderwijs, want die hebben een effect op alle andere indicatoren.”

Bolsa Familia

Eén van de sociale programma’s die het meest succesvol waren de voorbije jaren is Bolsa Familia, een project voor inkomensoverdrachten dat gestart werd door de vorige Braziliaanse president Lula (2003-2010) en voortgezet door huidig president Dilma Rousseff. In 2013 vierde dit belangrijkste sociale programma van het land zijn tiende verjaardag. Meer dan 13 miljoen families, samen goed voor zo’n 50 miljoen mensen (op een totale bevolking van 200 miljoen), werden op de manier uit de (extreme) armoede gehaald.

DeWereldMorgen.be

De Internationale Associatie voor Sociale Zekerheid (ISSA), met zetel in Zwitserland, reikte in oktober een prijs uit aan Bolsa Familia voor haar strijd tegen armoede en steun aan de rechten van de meest kwetsbare Brazilianen. Volgens ISSA gaat het om de grootste inkomensoverdracht ter wereld, met een kost van slechts 0,5 procent van het bruto nationaal product. Het budget van Bolsa Familia bedroeg 7,9 miljard euro in 2013.

Volgens officiële gegevens leven nu nog 21,1 miljoen Brazilianen in armoede, iets meer dan 10 procent, een vermindering met bijna 6 procent over tien jaar.

Cash Transfers Drive Human Development in Brazil

take down
the paywall
steun ons nu!