Kiyo

Achter de schermen van het WK: de tragiek van de straatkinderen in Brazilië

Brussel, 25 juni 2014 – De hele wereld kijkt naar Brazilië. Op de televisie, op het internet, via grote schermen opgesteld over de hele wereld. Joelende, feestvierende mensen kleuren het hele gebeuren. Het woord “Brazilië” roept taferelen op van blije mensen, danseressen, de eeuwige zomerzon, en momenteel voetbal natuurlijk. Niets is echter wat het lijkt.

donderdag 26 juni 2014 12:49
Spread the love

Elke dag worden er 24 kinderen vermoord in Brazilië. In het stadscentrum van Rio leven zo’n 4000 families op straat. In het voorstedelijk gebied van Rio wonen zo’n 7 miljoen inwoners in precaire omstandigheden in zogeheten favelas, de Braziliaanse krottenwijken.

De Braziliaanse politie heeft de opdracht gekregen van de overheid om ervoor te zorgen dat de buitenwereld de armoede en de straatkinderen niet te zien krijgt. Ze worden verjaagd als wilde dieren. Opgesloten in gevangenissen in mensonterende omstandigheden. Gefolterd. Afgemaakt. Hulp is uiterst noodzakelijk.

De Braziliaanse overheid heeft een enorme som geld geïnvesteerd in het WK. Om aandacht te vestigen op de donkere kant van Brazilië, liet KIYO, de NGO die opkomt voor kinderrechten over de hele wereld, tijdens de wedstrijd België-Rusland op 22 juni een scherm monteren ACHTER het WK-scherm in het voetbalstadion van Lier.

Om letterlijk een beeld te scheppen van wat er achter de schermen van het WK gebeurt. De keerzijde van de medaille. Het hele gebeuren werd gefilmd en kan je hier bekijken. 

24 kinderen per dag vermoord

Brazilië behoort tot de top 10 van landen met de hoogste ongelijkheid ter wereld. Het voorstedelijk gebied van Rio, de “Baixada Fluminense”, bestaat uit een reeks dichtbevolkte en arme wijken, waar zo’n 7 miljoen inwoners in precaire omstandigheden leven, zonder sanering of urbane planning en vaak met straat- en drugcriminaliteit.

Om plaats te maken voor het WK Voetbal en de Olympische Spelen in 2016 moesten bijna 30 000 families hun ‘huizen’ verlaten. Met een gemiddelde van 50.000 moorden per jaar is Brazilië één van de meest gewelddadige landen ter wereld. Kinderen zijn het grootste slachtoffer: momenteel is geweld de belangrijkste doodsoorzaak bij minderjarigen tussen de 1 en 19 jaar (53%).

Volgens officiële cijfers van SMAS (“Secretaria Municipal de Assistência Social’) ‘verdwenen’ in Rio zo’n 4000 kinderen tijdens de sociale opkuis voor de internationale klimaattop Rio+20 die plaatsvond in juni 2012. Per dag worden 24 kinderen vermoord op straat. Overmatig politiegeweld is daarvan één van de grootste factoren.

Iris Bogaerts, Algemeen Directeur van van KIYO, vraagt dringende maatregelen en roept op tot actie: “De situatie in Brazilië is ongezien. Kinderen worden door de politie verjaagd als wilde dieren. Hun matrassen en eten wordt afgenomen. Ze worden op straat gefolterd en massaal meegenomen en opgesloten in gevangenissen waar zich de meest ondenkbare taferelen afspelen. KIYO strijdt voor de rechten van de meest kwetsbare kinderen. Prioritaire aandacht gaat dus naar kinderen die het minst in staat zijn zichzelf te beschermen en voor hun rechten op te komen. De straatkinderen in Rio hebben hulp nodig.”

Geweld op jongeren in Brazilië in cijfers 

–       Volgens de WHO staat Brazilië op de vierde plaats van 99 landen waar het meest kindermoord voor­komt.

–       Van de 52.198 moorden die vorig jaar officieel in Brazilië werden geregistreerd, waren 27.471 minderjarigen.

–       Momenteel worden er per dag in het land 24 kin­deren vermoord.

–       Het geweld tegen kinderen in Brazilië nam de afge­lopen 30 jaar met 346% toe.

–       In de grote steden als Rio sterft 52,63% van de kin­deren door wapengeweld. 71,44% van deze kinderen zijn van Afro-Braziliaanse afkomst.

–       Meer dan de helft van deze moorden is een ge­volg van de drugshandel.

WK en prostitutie

Naar schatting bevinden zich 25 000 kinderen in hoog sociaal risico in het straatmilieu. Hiervan zijn 10 000 “echte” straatkinderen: zij moeten overleven op straat zonder hun naaste familieleden. 40% van de straatkinderen zijn meisjes. Het WK Voetbal brengt zo’n 600 000 bezoekers met zich mee.

Deze sterk geconcentreerde mensenmassa verhoogt mogelijk de vraag naar prostituees, en dus ook het bestaande probleem van kinderhandel naar de Braziliaanse grootsteden met het oog op “tewerkstelling” in de seksindustrie.

“Volgens cijfers van Unicef werkten in 2001 zo’n 100.000 kinderen in de seksindustrie”zegt Iris Bogaerts, Algemeen Directeur van KIYO.

“Dit cijfer was in 2012 al toegenomen tot een half miljoen. Er zijn kinderen die zich prostitueren vanaf de leeftijd van 12 jaar en geven het geld vaak aan hun drugsverslaafde moeder of vader.” Tal van kinderrechten staan op het spel: recht op huisvesting. Recht op veiligheid. Recht op onderwijs. Recht op gezondheid, etc. “DeBraziliaanse overheid beschikt wel degelijk over een jeugdwet, maar weet niet hoe ze toe te passen. KIYO en haar partners in Rio stellen alles in het werk opdat de Braziliaanse overheid wél weet hoe een kindvriendelijk beleid te voeren.”

Achter de schermen van het WK

De overheid van Rio wil enkel de mooie postkaart van de stad laten zien aan de toeristen en investeerders die komen voor het WK voetbal. Jan Daniëls, programmafacilitator van KIYO in Rio: “Er is een onzichtbare muur opgetrokken. Toeristen krijgen enkel de voetbalstadions en de betere wijken te zien. Nochtans is dit geografisch gezien een minderheid. Zo ontstaat er een soort van sociale apartheid in de stad.”

In 2016 vinden de Olympische Spelen plaats in Rio, en de sociale opkuis zal er dus zeker niet op verbeteren, integendeel. KIYO vroeg aan het creatieve bureau Famous om dit verborgen onrecht op een creatieve manier zichtbaar te maken. Het resultaat is een live stunt die werd opgezet tijdens de wedstrijd België-Rusland op 22 juni.

Aan de keerzijde van het grote WK ledscherm in het voetbalstadion van Lier werd een tweede ledscherm opgesteld. En tijdens de wedstrijd – terwijl het publiek uit de bol ging voor onze Rode Duivels – werden op dit scherm confronterende beelden afgespeeld van de harde realiteit: de extreme armoede die heerst onder Braziliaanse kinderen nadat hun families uit hun huizen gezet werden om plaats te ruimen voor het WK. De stunt werd verfilmd en schept letterlijk en figuurlijk een beeld van wat er zich achter de schermen van het WK afspeelt.

Bekijk de film

Meer info over KIYO: http://kiyo-ngo.be/nl

Je kan ook vrijwilliger  worden. Meer info via de campagne-website op http://www.offside-kiyo.be/, en op de Facebookpagina’s: www.facebook.com/OFFSIDE2014 (campagnepagina) en www.facebook.com/KIYOngovoorkinderrechten

take down
the paywall
steun ons nu!