Vicit Vim Virtus (1)

Vicit Vim Virtus (1)

vrijdag 30 mei 2014 11:59
Spread the love

Uiteindelijk heb ik mijn goede vriend dan toch ‘het gelegolfsyndroom’ uit zijn hoofd kunnen praten. Gebiologeerd als hij was door alles wat op (computer)schermen verschijnt, had hij al dagenlang wezenloos zitten staren naar de gele kaart die de firma De Vadder-Tanghe en Co hem voorschotelde. De afkickbehandeling was dus van het hardnekkige soort.

“Neem nu dat het maar 28 procent was”, argumenteerde ik, “de kaart had er even geel uitgezien. Komt daarbij dat ze zelfs niet zo ver van dat cijfer vanaf zitten, als je de uitslag van Van Overtveldt mee in rekening brengt”. 

Hij was niet overtuigd. “Ja maar, bijna overal in Vlaanderen de sterkste partij”, sputterde hij tegen. Ik had dat argument nog gehoord. Van mijn Algerijnse vriend namelijk in Lyon.

“In het eenvoudige Dag Allemaal-verhaal van allen tegen één (2) is hun 30 procent amper drie op tien”, zei ik hem. “Federaal zelfs nog een gans pak minder. Dikke buis dus voor Calimero. Van hun natte droom destijds om met 40 procent incontournable te worden zijn zij trouwens al een tijdje afgestapt wegens niet langer realistisch”.

Hij schudde met zijn hoofd. Kon maar niet begrijpen dat Jan Modaal en Partner stemt op een partij die hen meer dan 35.000 euro wil afpakken (3). Het geld bij hem afroomt (zonder aan de grote vermogens te raken) om te kunnen besparen op levensnoodzakelijkheden.

“Daar heb je een punt”, gaf ik toe. “Ik vrees inderdaad dat het veranderingsverhaal (4) van de Burgemeester van de Grootste Vlaamse Stad nogal wat Vlaamse mensen aantrekkelijker in de oren klinkt”.

“Kan een mens zo stom zijn?”, vroeg hij zich vertwijfeld af. Ik zweeg. Wijselijk, want was hij er zelf, nog geen kwartier geleden, aardig ingetuimeld met zijn gelegolfsyndroom ?

Het wordt dus nog een tijdje op de blaren zitten …

(1) De Latijnse spreuk, het was al een tijdje geleden. Dit keer werd hij gratis en massaal aan huis geleverd via media en straataffiches. Inclusief het V-teken.

(2) De oneliner als een Bijbelse spreuk : de onverschrokken moed van de dappere David die uiteindelijk het brute geweld van de meedogenloze Goliath overwint.

(3) Chris Serroyen, ACV Studiedienst, op deredactie.be van 30 april.

(4) Als alternatief voor, wat zij noemen, de hangmatwalen, de potverterende allochtonen en de werklozen met het foute cv.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!