Denderleeuw schrapt multicultureel festival

Het stadsbestuur van Denderleeuw schrapt de tiende editie van 'Denderleeuw kleurt'. 'Denderleeuw kleurt' is een multicultureel festival met muziek en eten van over heel de wereld. De beslissing krijgt heel wat kritiek.

maandag 19 mei 2014 15:29
Spread the love

Door de goede bereikbaarheid met de trein kent Denderleeuw heel wat nieuwelingen van buitenlandse origine. Vooral Congolese Belgen zijn goed vertegenwoordigd in Denderleeuw.

Het festival ‘Denderleeuw kleurt’ had als bedoeling om de verschillende gemeenschappen in Denderleeuw dichter bij elkaar te brengen. Het moest de integratie bevorderen door middel van muziek, eten en dans. Maar nu heeft het schepencollege beslist om het festival te schrappen.

De reden? Het schepencollege wou graag twee Congolese groepen vervangen zien door Vlaamse volksdansgroepen. Maar daar konden de organisatoren niet mee leven. Aangezien schepencollege en organisatoren niet overeen kwamen, werd het festival geschrapt.

Bekrompen

Burgemeester Jan De Dier (N-VA) kondigt aan dat er in het najaar wel een ‘Wereldfeest’ komt. Maar dat ‘Wereldfeest’ zal een minder multicultureel karakter hebben. Op TV Oost verkondigde de burgemeester dat “iedereen welkom is, maar dat nieuwkomers zich toch vooral moeten aanpassen aan onze cultuur”.

Heel wat inwoners van Denderleeuw reageren verontwaardigd. Ze vinden dat het stadsbestuur van Denderleeuw, onder leiding van N-VA, een erg bekromen visie heeft op multiculturaliteit.

take down
the paywall
steun ons nu!