Halal eten in Londen
Zoe Joy Roelant

Halal eten in Londen

In Londen is vleeseten sinds kort een politiek statement en een nieuwe zorg voor de middenklasse. Eten we beter gewoon vlees of heilige koeien?

vrijdag 16 mei 2014 16:01

In
Hackney in Londen kan je op de menukaart van The
Crate Brewery

lezen: ‘Middle Eastern lamb’. Dit gerechtje bestaat uit
gefileerde stukjes lamsvlees, mozzarella, tomaat, pijnboompitten en a
hint of mint.
Klinkt
allemaal vrij normaal. Toch leverde dit op het eerste zicht
onschuldig uitziende gerechtje het nodige debat op, en spot.

Ook
twittereraars waren in de war: “Bedoelen ze met Lam uit het
Midden-Oosten halal?” In dit geval bedoelen ze dat de manier waarop
het gemaakt wordt traditioneel is voor het Midden-Oosten. Helaas was
het kwaad al geschied en menig Londenaar begon zich af te vragen of
dit allemaal wel koosjer was.

Onlangs
maakten enkele grote ketens zoals Pizza Express en Subway bekend dat
ze halal vlees gebruiken. David Cameron’s favoriete keten Nando’s
deed er een schepje bovenop en claimde alleen heilig vlees te
verwerken in hun gerechten. Zo werd deze vleessoort gepolitiseerd. Na
lactose-intolerantie, glutenallergie en crashdiëten verwekt nu ook
halal vlees discussie. En zo moet de middenklasse een nieuw
#voedselprobleem zien te verteren.

Vragen
of iemand halal eet of niet blijft een gevoelige kwestie, zelfs in
een multiculturele stad als Londen. Je collega een boterham aanbieden
draagt vanaf nu een potentiële politieke belediging in
zich.

Volgens de recentste cijfers zijn er in Engeland zo’n 2,7 miljoen moslims, en dat is 4,8 procent van de totale populatie.
In Londen vormen ze 12,4 procent van de inwoners. 50 procent schapen
en ongeveer zo’n 30 procent gevogelte worden ritueel geslacht (=
Dhabihah). Ook het buiten de landsgrenzen bekende voorverpakte brood
Kingsmill beweert halal te zijn en zelfs haribosnoepjes zijn
tegenwoordig heilige boontjes.

Met
zo’n cijfers kan je je voorstellen dat ouders hier van wakker
liggen. Als je een verjaardagsfeestje organiseert voor je kleine
spruit bijvoorbeeld. In het Noorden van Londen was er een onlangs een
moeder die hotdogs wilde serveren aan kinderen en hun ouders. Ze werd
voor een ethisch dilemma gesteld: “Ik wist niet wie halal kon eten
en wie niet. Ik wilde niemand beledigen, dus heb ik het vlees aan
iedereen aangeboden onder het mom dat het halal was. Ik durfde het
aan niemand zeggen.”

Misschien
zit de oplossing voor bezorgde moeders en Londenaars in het
veganisme? Als je niet zeker bent schotel je gasten dan groenten en
fruit voor, daar kan je weinig mee misdoen… (Of toch wel
#pesticideprobleem?)

Ook
Londense scholen worden plots opgescheept met vragen. Moet je
standaard halal serveren of ook gewoon vlees voorzien? Ze allebei
aanbieden is te duur… en zo blijft dit ethisch dilemma voorlopig
onopgelost.

Sommige
restaurants, zoals “The Meat Co South African Steakhouse” in
Shepherd’s Bush, voorzien een apart halal menu. Ze
moeten er wel bijnemen dat sommige klanten zich beledigd kunnen
voelen wanneer hun aan de ingang gevraagd wordt of ze de gewone of de
halal kaart willen zien. Eén ding is zeker: halal op het menu zetten
zorgt sowieso voor diversiteit en spraakmakende gerechtjes
#smakelijk.

Zoe
Joy Roelant
is journaliste en actrice. Ze volgt momenteel een
drama-opleiding in Londen.
Informatie over haar staat hier
en hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!