Brecht de Vleeschauwer

Actie in Rio tegen het WK

27 dagen voor het begin van de Wereldkampioenschappen voetbal kwam de Braziliaanse bevolking gisteren terug op straat. In zo'n 50 steden over het gehele land protesteerden ze tegen de organisatie van de 'copa'. In Rio kreeg de betoging steun van onder andere leerkrachten en buschauffeurs.

vrijdag 16 mei 2014 14:18
Spread the love

In Rio hebben de leerkrachten sinds maandag het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. Eerder deze week vond er een 48-uren staking plaats bij het buspersoneel. Kritische slogans tegen de FIFA en een algemene oproep om meer overheidsinvesteringen in de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar vervoer weerklonken in de buurt van het centraal station. Van daaruit trokken zo’n 3000 manifestanten via de Avenida Presidente Vargas, een van de belangrijkste verkeersaders van de stad, richting Cidade Nova.

De opkomst was eerder beperkt in vergelijking met de massaprotesten die vorig jaar in vele Braziliaanse steden plaatsvonden. Vele deelnemers zijn er echter van overtuigd dat deze manifestatie slechts een begin is. De protesten zullen wellicht hun hoogtepunt bereiken op 12 juni, de dag van het begin van het WK. Op sociale media wordt nu al opgeroepen om die dag massaal de straat op te komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

take down
the paywall
steun ons nu!