Prijs voor belachelijkste uitspraak van het jaar gaat naar Jan Jambon

Prijs voor belachelijkste uitspraak van het jaar gaat naar Jan Jambon

Elk verkiezingsjaar kijk ik er weer naar uit. Welke politicus slaagt er in om de meest belachelijke uitspraak te maken. Het is dan ook met genoegen dat ik vaststel dat we twee weken voor de verkiezingen al een onomstotelijke winnaar hebben. Jan Jambon overtreft alle verwachtingen met zijn betoog 'om werklozen die recht willen op een leefloon hun huis te laten verkopen'.

zaterdag 10 mei 2014 15:17
Spread the love

Het zal voor de concurrentie – en die is bikkelhard dit jaar – onmogelijk worden om deze uitspraak te overtreffen. Dit voorstel voldoet aan alle criteria om deze onder politici felbegeerde prijs binnen te halen: achterlijk, absurd en wereldvreemd. Het is geen grote verrassing dat Jambon deze uitspraak binnenhaalt.

Herinner u, dit is de man die in 2010 de Gaza Freedom Flotilla – een konvooi van boten, die hulpgoederen naar de door Israël hermetisch afgesloten Gazastrook vervoerde – een vorm van terrorisme noemde. Juist ja, de activisten op de Flotilla waar bij een raid door het Israëlische leger negen hulpverleners afgeslacht werden, waren voor hem terroristen. Niet het IDF dat lukraak negen activisten standrechtelijk executeerde, maar de hulpverleners waren volgens voor hem de echte terroristen.

Jambon staat wel vaker aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Zo durfde hij vroeger nog wel eens te spreken op evenementen van organisaties die met heimwee aan de collaboratie verlangen. Of dacht hij dat we zijn optreden bij de nazi-sympathisanten van het Sint-Maartenfonds al vergeten waren?

Hopelijk krijgt hij bij de komende verkiezingen de rekening gepresenteerd voor zijn wereldvreemde uitspraken. Dat hij er op aanstuurt dat werklozen die na drie jaar nog geen job hebben gevonden hun huis moeten verkopen is gewoon complete waanzin. Dat net een politicus afkomstig uit Genk, de regio die zo zwaar getroffen is door herstructureringen bij Ford Genk, dergelijke voorstellen doet, maakt het des te wansmakelijker. Het getuig van gebrek aan respect aan de 10.000 getroffen families in de regio.

In het wereldbeeld van Jambon is het de wet van de sterktste die primeert. Mensen die jarenlang hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid zouden opeens hun huis moeten verkopen als ze in een periode van laagconjuctuur en crisis geen werk meer kunnen vinden. Hopelijk brengt de kiezer Jan Jambon op 25 mei met beide voeten terug op de grond. Dat N-VA deze middag in allerijl een persconferentie bijeenroept spreekt boekdelen. Dit was een uitschuiver van formaat.

Het doet denken aan de Antwerpse OCMW-raadslid die vorige week van een steuntrekker eiste dat hij zijn gouden tanden zou laten smelten in ruil voor een bijdrage van het OCMW voor zijn nieuw gebit. What’s next? Wie in de toekomst nog een pensioen wilt moet zijn nier afstaan?

Jan Jambon is terecht de winnaar van ‘de achterlijkste uitspraak van het jaar’.

Proficiat!

take down
the paywall
steun ons nu!