Vrouwen planten rijst in Nepal. Meer dan 2,4 miljard mensen halen hun voornaamste voeding uit rijst, tarwe, maïs, sojabonen, bonen en sorghum (foto Mallika Aryal/IPS).

CO2-uitstoot maakt eten minder voedzaam

Stijgende CO2-gehaltes leiden ertoe dat belangrijke voedselgewassen zoals rijst en maïs minder voedzaam worden. Als de CO2-uitstoot niet aan banden gelegd wordt, zullen deze gewassen minder zink en ijzer bevatten tegen het midden van deze eeuw.

zaterdag 10 mei 2014 11:06

“Twee
miljard mensen hebben al te maken met te lage niveaus zink en ijzer.
Dat is een enorme last voor de wereldwijde gezondheid”, zegt
Samuel Myers van de Harvard School of Public Health in Boston,
coauteur van de studie Increasing CO2 threatens human nutrition
die woensdag is gepubliceerd in Nature.

Tekorten
aan zink en ijzer kunnen verschillende gevolgen hebben voor de
menselijke gezondheid, waaronder grotere vatbaarheid voor
infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ’s.
Meer dan 2,4 miljard mensen krijgen hun belangrijkste voedingsstoffen
uit rijst, tarwe, mais, sojabonen, erwten en sorghum, zegt Myers, die
met zijn collega’s gegevens uit 143 experimenten verwerkte.

Bij
die experimenten groeiden gewassen in een omgeving met honderd keer
meer CO2 dan in het pre-industriële tijdperk. Met de huidige
uitstootgehaltes, zal de CO2 in de atmosfeer ongeveer met 100 procent
toegenomen zijn in 2060. Tarwe die groeit in dergelijke
concentraties, bevat 9,3 procent minder zink en 5,1 procent minder
ijzer dan de tarwe van vandaag. “We hebben significante effecten
gevonden van hogere CO2 voor alle gewassen, hoewel sommige
zaadvarianten het beter deden dan andere”, zegt hij.

Leeg
voedsel

De
voedzaamheid van veel gewassen is in de afgelopen honderd jaar al
afgenomen, erkent Myers. Een van de oorzaken is dat kwekers de
voorkeur geven aan snelle groei en hoge opbrengsten en daarbij niet
letten op de voedzaamheid. Bovendien is het CO2-niveau momenteel 42
procent hoger dan 150 jaar geleden. “Bij een hoger CO2-gehalte
groeien planten sneller, maar dat gebeurt vooral in de vorm van
toegenomen zetmeel en suikers”, zegt David Wolfe, hoogleraar
bodemecologie aan de Cornell University in de staat New York. “Er
zitten meer koolhydraten in en minder proteïnen en voedingsstoffen.”

Dit
resulteert in wat sommigen ‘leeg voedsel’ noemen: voedsel met te
weinig voedingsstoffen. Deskundigen vermoeden dat dit soort voedsel
een rol speelt bij de snelle groei van het aantal mensen met
obesitas. Mensen eten wellicht meer om voldoende voedingsstoffen
binnen te krijgen, zegt Ken Warren, woordvoerder van het
Land Institute, een landbouwonderzoekscentrum in de Amerikaanse staat
Kansas. Gewassen halen mineralen, sporenelementen en andere stoffen
uit de bodem. De moderne landbouw vult die stoffen aan met kunstmest,
maar die kan niet alles vervangen wat uit de grond verdwenen is,
volgens Warren.

Zuivelproducten

Uit
een analyse van de Britse overheid in 2006 bleek dat het gehalte
mineralen in melk, kaas en vlees met 70 procent is gedaald ten
opzichte van de jaren dertig. Parmezaanse kaas bevatte 70 procent
minder magnesium en calcium, rundvlees bevatte 55 procent minder
ijzer, kip had 31 procent minder calcium en 69 procent minder ijzer.
Ook in melk zit minder ijzer en magnesium.

Gewassen
die hoge opbrengsten geven en intensieve landbouwmethoden zijn de
oorzaak zijn van de lagere mineralengehaltes, stelde de
The Food Commission, een onafhankelijke voedselwaakhond die de
studie publiceerde.

CO2 Producing Hollow Food

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!