Ubuntu als alternatief voor Windows XP

Ubuntu als alternatief voor Windows XP

Het populaire besturingssysteem Windows XP wordt sinds 8 april 2014 niet langer ondersteund door Microsoft. Hierdoor zullen er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden door het bedrijf. Windows XP-gebruikers moeten dus een keuze maken. Ubuntu kan voor velen een passend alternatief zijn.

donderdag 8 mei 2014 14:32
Spread the love

DeWereldMorgen.be

XP blijven gebruiken?

Mensen kunnen XP gewoon verder blijven gebruiken alsof er niets aan de hand is. Mogelijks zullen veel gebruikers dit doen omdat ze tevreden zijn van Windows XP en eigenlijk niets anders in de plaats willen. Je loopt dan echter een hoog risico om je computer te besmetten met allerhande malware. Enkel zij die hun XP-computer niet met het internet verbinden, en dus niet dit artikel kunnen lezen, kunnen in principe zonder gevaar blijven voortwerken op XP.

Omschakelen naar Windows 8

Microsoft stelt voor om over te schakelen naar Windows 8, de inmiddels al derde opvolger van Windows XP. Bij die omschakeling zijn wel een aantal kanttekeningen te maken: XP wordt vooral gebruikt op wat nu “oude computers” genoemd worden. Windows 8 vereist echter nieuwere, zwaardere computers. Het is dus niet gezegd dat Windows 8 probleemloos zal werken op je XP-computer. Het kan ook zijn dat bepaalde functionaliteit niet meer zal werken omdat de fabrikant sommige “oude” hardware niet meer ondersteunt.

Bovendien krijgt Windows 8 veel kritiek vanwege z’n ingrijpende veranderingen. Zo werden de startknop en het startmenu geschrapt, twee herkenbare onderdelen die sinds de begindagen van Windows bestonden. Microsoft belooft wel dat het startmenu zal terugkomen, maar momenteel is dit nog niet het geval.

Als consument moet je ook rekening houden dat Windows 8 niet gratis is. Reken voor de goedkoopste upgrade 120 euro.

Nieuwe computer kopen

Een derde mogelijkheid is een nieuwe computer te kopen en dat stelt Microsoft ook zelf voor. Het is echter verspillend om een goed functionerende computer weg te gooien. Je kan je ook vragen stellen bij wat voor nut het heeft een paar honderd euro neer te leggen voor een nieuwe computer met een besturingssysteem dat je misschien niet wil. Sommigen zullen zich misschien daarom de aanschaf van een Apple overwegen, maar ook daar kom je niet goedkoop vanaf.

Ubuntu als passend alternatief

Een vierde mogelijkheid is om het alternatieve besturingssysteem Ubuntu een kans te geven. Ubuntu is een gratis besturingssysteem dat bovendien geschikt is om op oude computers te draaien.

Ubuntu is een versie van Linux, een systeem dat je zonder het te beseffen wel vaker gebruikt. Zo is bijvoorbeeld Android, het systeem dat gebruikt wordt op vele smartphones en tablets, ook gebouwd op Linux.

Alle nieuwe software vereist natuurlijk een leercurve, maar wie zijn computer voor niet veel meer gebruikt dan internetten en e-mail, zal zich niet veel hoeven aan te passen. Ook biedt Ubuntu gratis alternatieven aan voor Office, en werken programma’s als Firefox en Chrome er probleemloos op.

Wel moet opgemerkt worden dat niet alle programma’s op Ubuntu werken. De meeste spelletjes en Microsoft-programma’s zoals Outlook Express en Windows Media Player zullen niet werken. Daar tegenover staat wel dat er veel alternatieven beschikbaar zijn voor e-mail, muziek en video. Er is ook een pakket genaamd Wine beschikbaar om bepaalde Windows-programma’s als Photoshop te laten werken, maar een absolute garantie op een probleemloze werking van Windows-programma’s is er niet.

Install Parties

Misschien vind je Ubuntu wat te gewaagd of te technisch om te installeren. Daarvoor zijn er Ubuntu Install Parties, die ook DeWereldMorgen.be soms organiseert. Op die bijeenkomsten kun je uitleg vragen aan andere liefhebbers of samen Ubuntu op jouw computer installeren.

De volgende installparty vindt plaats op zondag 18 mei in Ecokot in Antwerpen.

Verschillende smaakjes

Ubuntu verschijnt in verschillende smaken, naar gelang de voorkeur van de gebruiker. Zo is er Kubuntu, met een layout dat dichter bij Windows aanleunt. Recent wint ook Linux Mint aan populariteit. Mint spreekt vooral gebruikers aan die een rustige klassieke desktop-interface wensen.

take down
the paywall
steun ons nu!