Massale arrestaties bij protesten tegen de Copa do Mundo

De oproep om opnieuw te betogen tegen de organisatie van de Copa 2014, het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, liep in São Paulo uit op bruut politiegeweld, 230 arrestaties en 7 gewonden

donderdag 8 mei 2014 09:45
Spread the love

In Recife werd niet gemobiliseerd, hier regeert het carnaval. De week vòòr de officiële opening warmen alle carnavalgroepen zich op en trekken de straat op. De toeristen zijn nog niet geland, er is nog plaats in de nauwe steegjes van Olinda en het gewone volk maakt er een familiefeest van.

Sinds negen jaar wordt er, de zaterdagvoormiddag vòòr Carnaval, een loopwedstrijd georganiseerd voor de reuzenpoppen, de Bonecos, ze zijn zowat het handelsmerk van het Carnaval van Olinda. De reuzenpoppen worden ‘s ochtends gewogen en ingedeeld in categorieën volgens gewichtsklasse, spectaculair. Er zijn geldprijzen te winnen. Vòòr de grote poppen het tegen elkaar opnemen is er een wedstrijd voor de mascottes, kleinere versies van de reuzen.

De aankomst was aan het gemeentehuis, de camera’s draaien en de journalisten verdringen zich rond de winnaar en dan gebeurde het, de omstanders scanderen de slogan “Dinheiro”, Geld.

Er ontstaat een massaal protest als blijkt dat de drie winnaars het podium niet op willen als ge geen garantie van spoedige betaling van hun premie krijgen. Blijkbaar kregen de winnaars van de loopwedstrijd de voorbije 9 jaar hun geldprijs pas rond september uitbetaald. Die late aanslepende betalingen zijn schering en inslag bij alles wat de overheid in de Culturele en de Sociale sector organiseert.

Het kleine protest groeide uit tot een volledige boycot van de reuzenpoppen-loopwedstrijd. De reuzen kregen doeken over hun koppen gewikkeld zoals de ‘Black Blocks’ van São Paulo en trokken traag door het verraste publiek terwijl ze scabreuze slogans tegen de burgemeester scandeerden en duidelijk maakten dat er geen loopwedstrijd zou doorgaan. Ongehoord, een Carnaval-event dat niet doorgaat!

En verrassend hoe die boycot meteen door iedereen gesteund werd. Overal hoorde ik allerlei vergelijkbare situaties uitleggen, iedereen had een voorbeeld van achtergestelde betalingen en beschuldigde de overheid van alleen maar voor de rijke kaste te zorgen. Uiteraard dook de kritiek op de Copa 2014 op, “daar is wel geld voor”.

Ik krijg regelmatig de vraag “of die Copa 2014 zonder incidenten zal doorgaan?”, “of die Copa 2014 misschien niet zal doorgaan?”

Het pacificeren van de favela’s in Rio de Janeiro en de arrestaties van betogers in São Paulo doen vermoeden dat er krachten en technieken uit de tijd van de dictatuur ingezet worden om de geldmachine van de FIFA ongestoord te laten draaien. Het kleine protest in Olinda laat aanvoelen dat het ongenoegen bij het volk ongemeen groot is en op onverwachte momenten en plaatsen stokken in de wielen kan steken.

http://jcmazella.com/protesto-de-bonequeiros-marca-a-9a-edicao-da-corrida-dos-bonecos-gigantes-de-olinda/#.UwoMoOA_O2w 

take down
the paywall
steun ons nu!