Geen levensreddende XTC-tests in Belgische discotheken als het aan N-VA ligt

Vorig weekend stierf een zestienjarige jongen aan een hartaanval door het innemen van sterk geconcentreerde xtc. In Belgische discotheken kan xtc nog niet getest worden, hoewel er wel degelijk nood aan is.

donderdag 1 mei 2014 23:26
Spread the love

De xtc waardoor de jongere stierf had een zeer sterke concentratie MDMA. Het nemen van xtc is niet zonder risico, want men weet nooit wat men slikt. Twee pillen die er hetzelfde uitzien kunnen toch een verschillende samenstelling hebben en van een totaal andere kwaliteit zijn.

Onlangs was senator Ide van de N-VA te gast in De Zevende Dag waar hij in debat ging over het legaliseren van cannabis, en bij uitbreiding alle drugs, met o.a. professor De Grauwe. 

Ik herinner me (omdat ik het debat nadien doorgelicht heb) dat senator Ide op een gegeven ogenblik zei dat hij het testen van xtc in discotheken geen goeie zaak vindt, omdat je hierdoor het signaal geeft aan jongeren dat er goeie drugs bestaan. “Maar goeie drugs bestaan niet”, zei hij. “Ik pleit voor preventie en extra drugskamers binnen het gerecht.”

Jammer genoeg maakt repressie de zaken alleen maar erger (de productie gaat ondergronds en de kwaliteit verslechtert) en preventie houdt niet alle jongeren tegen om te gaan experimenteren.

Het Belgian Early Warning System waarschuwde al eerder dat er in België dodelijke xtc-pillen in omloop zijn, deze werden ontdekt door een project in Brussel waar gebruikers hun pillen kunnen testen.

Levensgevaarlijke xtc-pillen die in het uitgaansleven opduiken zijn geen uitzondering. In 2013 waarschuwde het Nederlandse kennisinstituut Trimbos ook al voor xtc-pillen met daarop een omgekeerd vraagteken waar de werkzame stof niet MDMA maar het nog gevaarlijkere PMMA bleek te zijn. Eén pil kan al dodelijk zijn en er zouden al meerdere mensen door zijn overleden.

Het testen van xtc kan levens redden! Door jongeren de mogelijkheid te geven om in een discotheek hun xtc te laten testen geeft de overheid het signaal dat ze haar ogen niet sluit voor de uitgaansrealiteit maar dat ze bezorgd is omdat het wel degelijk om een riskant product gaat. 

take down
the paywall
steun ons nu!