Jawel, ook Vlaanderen heeft daklozen
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Armoede, Vlaanderen, Daklozen, Dakloosheid, Winteropvang, Netwerk tegen Armoede - Thijs Callens, Frederic Vanhauwaert

Jawel, ook Vlaanderen heeft daklozen

Woensdag konden we in 'De Morgen' uitgebreid lezen hoe de Brusselse winteropvang voor daklozen faalt. Terzijde werd vermeld dat Vlaanderen verdacht vrij van daklozen is. Hoewel wij de problemen in Brussel niet willen minimaliseren en het daar dringend tijd is voor actie, moeten wij hierop reageren. Vlaanderen is niet vrij van daklozen en de stilte is inderdaad verdacht.

donderdag 30 januari 2014 13:00
Spread the love

Verschillende Vlaamse organisaties zien elke winter opnieuw daklozen die niet worden opgevangen. Omdat er geen plaats is, of omdat ze er al vijf dagen op rij sliepen of omdat er wel plaats is voor hen, maar niet voor hun gezin. Het probleem is bovendien groter dan dat.

Het gaat niet enkel om de mensen die op straat slapen, het gaat ook om de mensen die noodgedwongen bij vrienden logeren, in krotwoningen (blijven) wonen of garageboxen moeten kraken. En zo zijn er veel, ook in Vlaanderen.

Cijfers zijn er niet, een stevig beleid evenmin. In 2010 nam de Vlaamse regering zich voor tegen 2014 het aantal daklozen te verminderen. Dit begint met een degelijke nulmeting waarin alle groepen dak- en thuislozen aan bod komen.

Een globaal plan in de strijd tegen dak- en thuisloosheid werd diverse keren aan het Netwerk tegen Armoede beloofd. Er gebeurde de afgelopen jaren wel iets, maar te weinig. De eenmalige subsidie van 35.000 euro aan elke provincie zal het probleem niet vatten, laat staan verminderen.

Vlaanderen heeft nood aan dit globaal plan. Alleen op deze manier kan dakloosheid bestreden worden en kunnen crisissituaties tijdens koude nachten vermeden worden.

Ook het voorziene interfederale plan dakloosheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), waarin de diverse overheden in ons land onderling een plan uitwerken, blijft voorlopig uit.

Hopelijk zal dit een hogere ambitie hebben dan enkel (maar wel broodnodig) te verduidelijken wie voor welke dakloze bevoegd is. Er moet ook actie ondernomen worden, op meerdere levensdomeinen van daklozen.

Zonder samenwerking kan een complex probleem als dakloosheid niet worden aangepakt. Zonder beleid zal het probleem niet verdwijnen en dat zal iets kosten, maar tegelijk heel wat problemen vermijden.

De situatie in Brussel is dramatisch, maar het is absoluut niet correct om te zeggen dat in Vlaanderen alles onder controle is. Heel wat mensen, ook in Vlaanderen, weten momenteel niet waar ze vannacht zullen slapen, laat staan volgende week.

Bovendien sluiten de winteropvangcentra over enkele maanden en staan heel wat daklozen zomaar terug op straat. Het probleem negeren, lost het niet op.

Thijs Callens en Frederic Vanhauwaert

Thijs Callens is stafmedewerker wonen bij Netwerk tegen Armoede en Frederic Vanhauwaert is er algemeen coördinator.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!