Blijft de goudprijs dalen in 2014?

Blijft de goudprijs dalen in 2014?

donderdag 16 januari 2014 12:20
Spread the love

Sinds 32 jaar is de goudprijs niet meer zo sterk gedaald als in 2013. Nadat goud vanaf 2000 aan het stijgen is, is het edelmetaal het afgelopen jaar met 28% in waarde gedaald. Over de vraag of de prijs van goud dit jaar nog verder zal afnemen of uiteindelijk weer gaat stijgen, zijn analisten het niet eens.

Op 6 september 2011 bereikt de goudprijs een record van 1923 dollar per ons goud, nadat deze al vanaf 2000 aan het stijgen is. De stijging tussen 2008 en 2011, waarin de goudprijs verdubbelde, is vooral te verklaren door de enorme toename van de vraag naar goud. Deze kwam voornamelijk van institutionele beleggers, die zich probeerden te beschermen tegen een eventueel risico op faillissement van het Amerikaanse financiële systeem. In oktober 2012 begint de goudprijs echter licht te dalen en vanaf april 2013 daalt de waarde van goud zelfs sterk. Aan het einde van 2013 is de waarde van goud gedaald tot 1202 dollar per ons goud.

Analisten schrijven de sterke daling van de goudprijs toe aan de Amerikaanse economie, die de laatste tijd duidelijke tekenen van herstel geeft. Dit wordt bevestigd door de centrale bank van de Verenigde Staten (Federal Reserve). Recent heeft de Federal Reserve de eerste maatregelen genomen voor de afbouw van hun monetaire stimuleringsbeleid. Dit beleid, dat vijf jaar duurde, is waarschijnlijk verantwoordelijk geweest voor het record van de goudprijs in september 2011. De inmenging van de banken leidde er echter ook toe dat veel beleggers in goud hun eigendomsrechten verkochten en op zoek gingen naar meer winstgevende opties. De daling van de goudprijs zorgt er uiteindelijk voor dat het voor bedrijven minder interessant wordt om op zoek te gaan naar plaatsen waar nieuw goud te ontginnen is. De hypothese is dan ook dat er minder exploitaties zullen doorgaan als de goudprijs daalt. Deze werd door meerdere analisten bevestigd. Of dit ook invloed zal hebben op het uitreiken van concessies door een land aan een mijnbouwbedrijf, blijft een vraagteken.

Over de vraag of de goudprijs dit jaar verder zal dalen of uiteindelijke weer gaat stijgen zijn analisten sterk verdeeld. Uit een peiling van agentschap Bloomberg, is gebleken dat 13 van de 27 ondervraagden verwachten dat de goudprijs zal dalen in 2014. Tien van hen denkt dat de prijs weer zal stijgen en de resterende vier ondervraagden verwacht dat de goudprijs rond het huidige punt, zal stabiliseren. Op dit moment is de goudprijs weer licht aan het stijgen; op 9 januari 2014 staat de prijs van een ons goud op 1225,50 dollar. Het is afwachten wat het op lange termijn gaat doen.

Bronnen:

La Nacion: El oro se desvalorizo 28% en 2013; fue su peor caída en 32 anos 

Mining.com: Gold may hit rock bottom in first few months of 2014 

Gold.org: Interactive gold price chart and downloads 

take down
the paywall
steun ons nu!