Blinde vlekken rond het icoon Mandela: zijn anti-imperialisme
Opinie, Nieuws, Afrika, Politiek, Zuid-Afrika, ANC, Nelson Mandela, Apartheid, Communisme, Imperialisme, Hélène Passtoors -

Blinde vlekken rond het icoon Mandela: zijn anti-imperialisme

Er valt veel meer te vertellen over Mandela dan wat de grote media naar aanleiding van zijn overlijden vermeldden. Zijn fundamenteel anti-imperialisme en zijn communistische sympathieën werden volgens Hélène Passtoors zedig verzwegen. Zelf was ze ooit lid van het gewapend verzet van het ANC. Zij geeft haar visie op de politieke figuur Mandela.

vrijdag 3 januari 2014 17:30
Spread the love

Behalve hypocritische trekjes, lijdt de Mandela-verering zowel bij rechts als bij links vooral aan euro- of westers centrisme. Daar vloeien minstens twee blinde vlekken uit voort. De grote meerderheid van de Westerse bewonderaars blind voor het diepe anti-imperialisme van Nelson Mandela en zijn African National Congress (ANC), dat voor wie het wil zien nochtans overduidelijk is. Ten tweede is er de steeds terugkomende vraag of Mandela communist was of niet.

Zijn verzoeningsgezindheid was wat dat woord zegt: een gezindheid en allerminst vergeven-en-vergeten en de lei schoonvegen. Rechtse figuren doelden daarbij op nog steeds levendig Koude Oorlogssentiment, terwijl een zeker links Mandela al vlug betichtte van ‘verraad’ van zijn vermeende overtuigingen.

Het antwoord is: ja, Mandela was bij zijn arrestatie in 1962 communist en zetelde zelfs in het Centraal Comité van de South African Communist Party (SACP). Maar betekent dit dat men moest verwachten dat hij bij de bevrijding een socialistische revolutie zou ontketenen? Neen, en dat was al minstens sinds 1955 bekend. Mandela’s prioriteit w

take down
the paywall
steun ons nu!