Rooie oortjes van ‘Rode Centjes’ BNP Paribas Fortis

Rooie oortjes van ‘Rode Centjes’ BNP Paribas Fortis

donderdag 2 januari 2014 12:00
Spread the love

Vandaag terug aan het werk, dus weinig tijd voor bloggen, maar dit korte stukje kan er nog wel af.

Toen ik vanmorgen in Antwerpen-Centraal arriveerde, met dank aan de NMBS, en de roltrappen naar beneden nam, was het eerste waar mijn oog op viel de actie ‘Rode Centjes’ van BNP Paribas Fortis, waarbij je blijkbaar muntjes van 1, 2 en 5 eurocent kunt deponeren bij bankfilialen, die het geld daarna doorstorten naar de Voedselbanken. Die actie wordt dit jaar blijkbaar opnieuw herhaald ‘wegens algemeen succes’. Ik lees in een artikel van eind 2012 dat de actie het jaar ervoor 42.000 euro opbracht. Alle beetjes helpen, zoiets. 

Zo ver is het dus gekomen in onze samenleving – een bank als BNP Paribas poetst zijn blazoen op, door een aalmoes te schenken aan de ‘mensen die het echt nodig hebben’, via de Voedselbanken. Wat mogen die arme mensen toch dankbaar zijn dat de bank haar sociale rol ter harte neemt! Ondertussen hopen de grootbanken dat we met zijn allen vergeten wat er in 2007-2008 gebeurde, en een oogje toedoen voor de enorme risico’s en ontluikende zeepbellen die volgens de gespecialiseerde pers nog altijd bestaan in een deel van de financiële sector – en schaduweconomie. Om nog maar te zwijgen over het destructieve economische systeem dat ze mee helpen bestendigen, en de rol die grootbanken spelen bij het instandhouden van globale belastingsonrechtvaardigheid (zie Attac) via legale mechanismen.  

Eigenlijk zou BNP Paribas ‘rooie oortjes’ moeten krijgen van die rode centjes-actie. Maar ik vrees ervoor. 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!